Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

„Následek mohl být fatální…“

Ms kraj - střelba z dlouhé střelné zbraně v Ostravě Hrušově 

„Podobné situace jsou velmi náročné, přestože jsou k nim policisté cvičeni. Policisté z ostravského obvodního oddělení zareagovali rychle a naprosto profesionálně, čímž zachránili život několika lidem a zabránili mnohem závažnějším následkům. Velmi si takovéto práce vážím,“ podpořil hlídku policejní prezident genmjr. Tomáš Tuhý.

plk. Ing. Jana Macalíková
    tisková mluvčí PP ČR  |  20. 7. 2016

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
21. 7. 2016 „Zajištěny další střelné zbraně…“

Kriminalisté moravskoslezského 1. oddělení obecné kriminality dnes pokračovali v úkonech trestního řízení a shromažďovali informace vedoucí k objasnění skutku, spáchaného v Ostravě. Jak jsme již včera po činu informovali, byly započaty výslechy svědků a přibráni znalci. Namátkou lze uvést znalce z oboru genetiky, daktyloskopie, balistiky. Vrchní komisař nařídil soudní pitvu zesnulého. Policisté dnes realizovali domovní prohlídku, při které zajistili mimo jiné také další nabité střelné zbraně a větší množství munice (stovky nábojů). Dlouhá střelná zbraň, kterou užil dne 20. 7. 2016 podezřelý ke střelbě, byla zajištěna již včera spolu se zhruba devadesáti náboji do této zbraně. V průběhu dnes provedené domovní prohlídky byly ovšem zajištěny i další náboje do této předmětné zbraně.

Zajištěné stopy budou nyní zkoumat znalci. I nadále pokračujeme v konaných úkonech trestního řízení k objasnění všech okolností zvlášť závažného zločinu vraždy ve stadiu pokusu a přečinu nedovoleného ozbrojování.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20. 7. 2016 „Následek mohl být fatální…“

Dopoledne 20. 7. 2016 došlo v Ostravě ke zvlášť závažnému zločinu, při kterém užil 60letý podezřelý vůči poškozeným dlouhé střelné zbraně. Vykonavatel exekuce a nezúčastněná osoba utrpěli zranění, zasažen a zraněn byl i zasahující policista. Podezřelý muž byl eliminován policejní hlídkou, zraněním podlehl.

Na místě události jsme zajistili zhruba 90 nábojů, zřejmě připravených k použití. Náboje byly ve zbrani, další měl muž u sebe a ve své bezprostřední blízkosti. V době spáchání činu se na místě události, vyjma policistů a podezřelého, nacházelo asi deset osob. Vzhledem ke zjištěným skutečnostem je pravděpodobné, že muž se k činu připravoval a zřejmý je ale i možný fatální následek na zdraví a životech přítomných osob, pakliže by zákrok policistů nebyl včasný i profesionální a reakce rychlá.

K objasnění okolnosti události jsme zahájili úkony trestního řízení pro zvlášť závažný zločin vraždy ve stadiu pokusu a přečin nedovoleného ozbrojování. Zbraň muž držel nelegálně.

Kriminalisté nyní pokračují v úkonech trestního řízení, následovat budou výslechy zúčastněných osob, svědků. Pokračovat bude i ohledání místa činu, není vyloučeno zajištění dalších věcí důležitých pro trestní řízení. Kriminalisté do současnosti zajistili desítky stop. K objasnění některých skutečností byli přibráni znalci. I v příštích hodinách budeme nejen ve zmíněných úkonech pokračovat, abychom objasnili jednotlivé okolnosti události.

Doplnit lze také fakt, že svědek, po kterém jsme původně pátrali, sám kontaktoval policii, události přítomen nebyl.

Zásadní informace ke skutku jsme shrnuli dnes při tiskovém brífinku, proto je neopakuji ve zprávě, pro nezúčastněné  odkaz

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/216411058260720

a další informace byly zveřejňovány průběžně

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/216411058320720
 

mjr. Mgr. Gabriela Holčáková
         tisková mluvčí KŘP Ms kraje  |  20. 7. 2016

vytisknout  e-mailem