Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

Projekt "Stop pěstírnám marihuany"

V poslední době se na území České republiky setkáváme s fenoménem hromadného, organizovaného pěstování konopí a z něj vyráběné drogy marihuany. 

 
 
                                                                                                                                                                      V Praze 20. Listopadu 2009
 
 
STOP pěstírnám marihuany
 
 
      Pominu-li negativní zdravotní následky zneužívání jakékoliv drogy včetně marihuany, a to zejména u naší mladé generace, je dalším negativním jevem spojeným s nelegálním pěstováním konopí zejména nárůst počtu nelegálních tzv. „indoorových pěstíren rostlin konopí a s tím související problémy.
            Touto činností se zabývají velmi významně i občané vietnamské národnosti, žijící legálně i nelegálně na území ČR. Jsou to zejména ty osoby, které se i v minulosti zabývaly nelegální činností, jakou je např. padělání a pozměňování ochranných známek či nelegální produkce tabákových výrobků. Účinným potíráním těchto nelegálních aktivit ze strany státních orgánů byly tyto osoby donuceny hledat si zdroje zisků jinde. Bohužel je nutné konstatovat, že jedním z těchto zdrojů je i ilegální pěstování konopí. S tímto pěstováním je spojeno mnoho negativních jevů: od nelegálního odběru elektřiny a vody po totální stavební a hygienickou devastaci objektů, ve kterých se pěstírny zřizují.
            Snahou Národní protidrogové centrály je tento fenomén v maximálně možné míře omezit. K řešení tohoto problému se snažíme využít nejen našich vlastních znalostí a zkušeností, ale vyhledáváme i pozitivní zkušenosti s řešením tohoto problému jinde ve světě. Analýzou zahraničních zkušeností jsme se rozhodli pro postup, který se ve stejné problematice prokazatelně osvědčil ve Velké Británii a Kanadě. V těchto zemích policie rozeslala občanům v problémových oblastech dopis s výzvou, aby si všímali okolí, zejména podezřelých aktivit v objektech, které by mohly sloužit k indoorovému pěstování konopí. Dopis také obsahoval varování, jaké důsledky může mít po občana pronajmutí nemovitosti nelegálním pěstitelům, kdy se jednalo se zejména o devastaci jejich nemovitosti, zamoření okolí nebezpečnými látkami či vysoké dlužné částky vůči energetickým firmám, které v konečném důsledku byly vymáhány na původním majiteli nemovitosti. Popsané opatření mělo efekt v podobě aktivizace občanů, kteří sami ohlašovali podezřelé jednání represivním orgánům, ale především mělo toto opatření preventivní dopad, neboť občané pronajímali své nemovitosti s větší obezřetností či pronajmout nemovitost potencionálním nelegálním pěstitelům odmítli zcela.
            Osloveni tímto příkladem dobré praxe rozhodli jsme se podobný projekt rozpracovat a realizovat na podmínky v České republice. Stejně jako zahraniční kolegové, i Národní protidrogová centrála oslovila občany ve vybraném regionu, a sice v regionu Karlovarského kraje, zejména oblast někdejšího okresu Cheb, kterým byl rozeslán informativní dopis. Tipování této oblasti jsme vycházeli ze zkušeností pracovníků Národní protidrogové centrály, zkušeností a poznatků pracovníků místně příslušných útvarů Policie ČR a z výstupů obsáhlé analýzy informací, vážících se k odhaleným indoorovým pěstírnám konopí na území ČR.
           Tento dopis popisoval negativní dopady související s nelegálním indoorovým pěstováním konopí a dále poskytl rady, jak se v případě setkání s tímto fenoménem zachovat a na koho se obrátit.
            Naším cílem je, aby se informace Policie ČR dostala do co největšího počtu domácností ve vytipovaném regionu.
 
dopis občanům naleznete zde:
 
 
 
Zpracoval: kpt. Bc. Michal Hammer
tiskový mluvčí
odbor metodiky a prevence
                                                                                                                    
 
                                                                                                                                                  vrchní radaplk. Mgr. Jakub FRYDRYCH
                                                                                                                                                                              ředitel

vytisknout  e-mailem