Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Národní databáze DNA

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací: 

1)  Kolik profilů DNA je v současné době uloženo v tzv. Národní databázi DNA v jednotlivých kategoriích (stopy z místa činu, profily identifikovaných osob, etc.)

2)   Kolik profilů DNA osob, jejichž trestní stíhání bylo ukončeno jinak než pravomocným odsouzením je v současné době uloženo v Národní databázi DNA? (otázka se týká pouze osob ztotožněných nikoli tedy stop)

3)   Kolik profilů DNA v jednotlivých kategoriích přibylo v databázi za roky 2016 a 2017?

4)   Kolik bylo nalezeno shod profilů DNA v letech 2016 a 2017?

5)   Žádám o poskytnutí veškerých interních pokynů policejního prezidenta, které v současné době regulují vedení Národní databáze DNA v plném znění (tedy včetně případných částí, které problematiku DNA přímo neregulují).

Policie České republiky poskytla žadateli následující informace:

Ad 1) V současné době (ke dni 20. 5. 2018) je v Národní databázi DNA uloženo celkem 245 392 profilů DNA, z toho:

     •   219 009 profilů DNA osob obviněných, podezřelých a odsouzených,

     •   20 201 profilů DNA z dosud neztotožněných stop zajištěných na místech trestných činů,

     •   424 profilů DNA mrtvol a kosterních nálezů dosud nezjištěné totožnosti,

     •   3 236 profilů DNA ostatních (osoby biologicky příbuzné s osobami v pátrání, pohřešované osoby, ztotožněné mrtvoly apod.),

     •   2 522 profilů DNA zúčastněných pracovníků (policisté, znalci a další osoby, které mohou kontaminovat biologický materiál určený k                   analýze DNA).

Ad 2) Požadovaný údaj není systémy databáze DNA sledován. Policie České republiky tedy nemá požadovanou informaci zpracovanou a ani žádný právní předpis jí neukládá takovou informaci vést a sledovat.

Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti a které má nebo by měl mít podle obecně závazného právního předpisu k dispozici. Zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, vytvářet právní analýzy či hodnocení na základě zadání žadatele.  Podle § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního.

Způsob likvidace osobních údajů subjektů údajů, jejichž trestní stíhání bylo ukončeno jinak než pravomocným odsouzením, je popsán v poskytovaném interním aktu řízení policejního prezidenta.

Ad 3) Za rok 2016 přibylo v databázi celkem 25 923 profilů DNA, z toho:

     •   21 902 profilů DNA osob obviněných, podezřelých a odsouzených,

     •   3 361 profilů DNA z dosud neztotožněných stop zajištěných na místech trestných činů,

     •   46 profilů DNA mrtvol a kosterních nálezů dosud nezjištěné totožnosti,

     •   486 profilů DNA ostatních (osoby biologicky příbuzné s osobami v pátrání, pohřešované osoby, ztotožněné mrtvoly apod.),

     •   128 profilů DNA zúčastněných pracovníků (policisté, znalci a další osoby, které mohou kontaminovat biologický materiál určený k                       analýze DNA).

Za rok 2017 přibylo v databázi celkem 25 185 profilů DNA, z toho:

     •   20 163 profilů DNA osob obviněných, podezřelých a odsouzených,

     •   4 304 profilů DNA z dosud neztotožněných stop zajištěných na místech trestných činů,

     •   47 profilů DNA mrtvol a kosterních nálezů dosud nezjištěné totožnosti,

     •   443 profilů DNA ostatních (osoby biologicky příbuzné s osobami v pátrání, pohřešované osoby, ztotožněné mrtvoly apod.),

     •   228 profilů DNA zúčastněných pracovníků (policisté, znalci a další osoby, které mohou kontaminovat biologický materiál určený k                      analýze DNA).

Ad 4) V roce 2016 bylo nalezeno celkem 1 143 shod, z toho:

     •   1 016 shod typu stopa – osoba,

     •   127 shod typu stopa – stopa.

V roce 2017 bylo nalezeno celkem 744 shod, z toho:

     •   693 shod typu stopa – osoba,

     •   51 shod typu stopa – stopa.

Ad 5) Problematiku systémů databáze DNA upravuje pokyn policejního prezidenta č. 275/2016, o identifikačních úkonech. Policie České republiky poskytla žadateli platné znění uvedeného interního aktu řízení v příloze.

PhDr. Jiří Vokuš, 31. května 2018

vytisknout  e-mailem