Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náplň činnosti některých služeb

Žadatel se domáhal poskytnutí následujících informací: 

„Závazný pokyn policejního prezidenta č. 137/2009, o organizaci Policie České republiky včetně změn

- náplně činnosti Služby pořádkové policie, Služby dopravní policie, Služby kriminální

policie, Služby cizinecké policie.“

Policie České republiky předmětnou žádost posoudila a poskytla žadateli následující informace:

1) Závazný pokyn policejního prezidenta č. 137/2009, o organizaci Policie České republiky.

2) a) Služba pořádkové policie je co do počtu policistů službou nejpočetnější a co do obsahu činnosti službou nejuniverzálnější. Policisté pořádkové služby ve městech i na venkově chrání bezpečnost osob i majetku, chrání veřejný pořádek, plní úkoly v trestním, přestupkovém i správním řízení, dohlížejí na bezpečnost a plynulost silničního provozu a také na bezpečnou dopravu osob a přepravu zásilek po železnici.

K přímému kontaktu pořádkové policie s veřejností slouží síť obvodních oddělení na území celé republiky a místních oddělení na území hlavního města Prahy. Policisté vykonávají v těchto odděleních nepřetržitou dozorčí službu a zajišťují tak jejich trvalou akceschopnost. Dozorčí služba přijímá oznámení, žádosti a další podněty a obstarává stálý styk se všemi, kterým policie poskytuje své služby. Obvodní oddělení jsou zřízena také ve významných železničních stanicích. Policisté v nich zařazení se zaměřují například na zloděje, kteří na stanicích a ve vlacích okrádají cestující nebo vykrádají přepravované zásilky. Doprovázejí také některé vlakové soupravy, pokud v nich cestují zvlášť rizikové skupiny osob anebo pokud přepravují zvlášť cenné nebo nebezpečné náklady.  

Nejviditelnější činností pořádkové policie je obchůzková a hlídková služba. Policisté ji vykonávají ve svěřených okrscích nebo na určených úsecích a stanovištích. Při výkonu služby předcházejí a zabraňují přestupkům a trestným činům, odhalují je a zakročují proti jejich pachatelům. Provádějí také prvotní opatření na místě činu a pátrají po hledaných a pohřešovaných osobách i věcech V přestupkovém a trestním řízení se zaměřují především na drobnou majetkovou kriminalitu a další delikty, které patří mezi nejrozšířenější a veřejnost nejvíce obtěžují. Stejně je zaměřena také jejich preventivní činnost.

Součástí služby pořádkové policie jsou i tzv. pořádkové jednotky. Plní specifické úkoly při ochraně bezpečnosti osob a majetku, spolupůsobí při zajišťování veřejného pořádku a provádějí bezprostřední opatření k jeho obnově, pokud byl závažným způsobem narušen. Příslušníci pořádkových jednotek jsou vybaveni speciální výstrojí a výzbrojí. Zapojují se zejména do bezpečnostních akcí, které svým rozsahem a charakterem vyžadují nasazení většího počtu policejních sil a prostředků. Pořádkové jednotky jsou nasazovány také při pátracích akcích a při plnění úkolů integrovaného záchranného systému v případě živelných pohrom či průmyslových havárií.

Pohotovostní jednotky pořádkové policie posilují výkon hlídkové služby a provádějí zákroky proti pachatelům trestných činů přímo na místě činu. Zasahují například na základě signálu, že byl narušen chráněný objekt, nebo na základě telefonátu na linku tísňového volání 158.

Zásahové jednotky pořádkové policie bývají rovněž povolány k ochraně nebo obnovení vnitřního pořádku a bezpečnosti nebo k záchranným pracím. Jejich hlavním úkolem jsou však zákroky proti nebezpečným pachatelům zvlášť závažných trestných činů, zejména při jejich zadržování či zatýkání. Provádějí také prvotní opatření proti teroristům, únoscům osob a dopravních prostředků. Mohou plnit i úkoly související s ochranou objektů nebo s přepravou nebezpečných látek a věcí, případně přepravou cenností.

Příslušníci pořádkové policie vykonávají službu také v poříčních odděleních, která jsou zřízena na významných vodních cestách. Dohlížejí na dodržování plavebního řádu a dodržování zákona o vodách, chrání veřejný pořádek na vodních plochách a vodních tocích, pomáhají při záchraně tonoucích a podílejí se na odstraňování následků povodní a jiných živelních pohrom. K výkonu služby jsou vybaveni motorovými čluny a další nezbytnou technikou a výstrojí.

b) Úkoly služby dopravní policie spočívají zejména v dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na pozemních komunikacích a v kontrole dodržování podmínek provozování silniční dopravy. Jedná se především o řízení provozu na pozemních komunikacích, kontrolu dodržování pravidel silničního provozu a kontrolu dodržování povinností jeho účastníků. Hlídky dopravní policie rovněž dohlížejí na technický stav vozidel a provádějí jeho kontroly přímo v terénu. Podle aktuální dopravně bezpečnostní situace dopravní policisté zaměřují výkon služby například na speciální kontroly dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a drog řidiči nebo dodržování stanovené rychlosti jízdy. Dopravní policie zajišťuje také doprovody při přepravě například nadměrných nákladů, kontroluje dodržování bezpečnostních přestávek u řidičů nákladních vozidel a autobusů a řeší veškeré dopravní přestupky, které odhalí. Všechna tato opatření sledují jeden hlavní cíl: snížit počet dopravních nehod a hlavně počet jejich obětí.

Specializovaná pracoviště dopravní policie se zabývají šetřením dopravních nehod. Zjišťují a dokumentují trestné činy spáchané v souvislosti s porušením zákona o silničním provozu a plní úkoly policejního orgánu podle trestního řádu. Zjišťují rovněž dopravní přestupky, a buď je sami projednávají, nebo oznamují příslušnému správnímu orgánu.

Dopravně inženýrský úsek služby dopravní policie provádí výkon státní správy v oblasti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Vystupuje například jako odborný orgán policie při řešení sítě pozemních komunikací a řízení provozu na nich, posuzuje užití dopravních značek a zařízení nebo uplatňuje preventivní opatření k omezení dopravní nehodovosti.

Zvláštní pozornost služba dopravní policie věnuje dohledu na bezpečnost a plynulost provozu na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. Příslušníci dopravní policie zařazení v dálničních odděleních mají k dispozici speciální rychlé automobily a motocykly vybavené moderními radiolokačními měřiči rychlosti, audiovizuálním záznamovým zařízením a další technikou. S jejich pomocí mohou efektivně zasahovat zejména proti takovým řidičům, kteří svým způsobem jízdy vážně ohrožují sebe i ostatní účastníky silničního provozu. Automobily v civilním provedení umožňují dopravním policistům provádět speciální kontroly dodržování pravidel silničního provozu formou skrytého dohledu. Zákon o provozu na pozemních komunikacích poskytuje policistům při dohledu na bezpečnost a plynulost silničního provozu důležitá oprávnění. Policista může od řidiče motorového vozidla podezřelého ze spáchání dopravního přestupku vybrat kauci. Pokud je řidič důvodně podezřelý z protiprávního jednání popsaného v zákoně, policista je oprávněn přikázat mu jízdu na nejbližší vhodné místo a zabránit mu v další jízdě použitím technického prostředku nebo odtažením vozidla. Ze stejných důvodů policista může řidiči zadržet řidičský průkaz. Policista je také oprávněn rozhodnout o odtažení vozidla, které tvoří překážku silničního provozu.

c) Policisté zařazeni ve službě kriminální policie a vyšetřování odhalují skutečnosti nasvědčující tomu, že byl spáchán trestný čin, jehož znaky jsou popsány v trestním zákoně, a zjišťují pachatele těchto trestných činů. Přitom postupují podle trestního řádu a plní úkoly policejního orgánu v trestním řízení. Jejich povinností je vyhledávat trestnou činnost, pokud je skryta, a na základě vlastních poznatků, trestních oznámení a dalších podnětů prověřovat veškerá podezření ze spáchání trestného činu. Jsou rovněž povinni trestné činnosti předcházet.       

Při objasňování skutečností nasvědčujících spáchání trestného činu kriminalisté opatřují potřebné podklady, zajišťují stopy a shromažďují nezbytná vysvětlení od fyzických a právnických osob i státních orgánů. Přitom jsou oprávněni za podmínek stanovených trestním řádem například vyžadovat odborná vyjádření a znalecké posudky, provádět ohledání věci či místa činu nebo pořizovat zvukové a obrazové záznamy osob či snímat jejich daktyloskopické otisky. V rámci řízení o úmyslném trestném činu zákon umožňuje kriminalistům používat také operativně pátrací prostředky. Mezi ně patří sledování osob a věcí, použití agenta a předstíraný převod, to znamená například předstíraná koupě věci pocházející z trestného činu nebo ke spáchání trestného činu určené. 

Kriminalisté se obvykle specializují buď na obecnou kriminalitu, která zahrnuje mimo jiné trestné činy proti životu a zdraví nebo proti majetku, anebo na hospodářskou kriminalitu, kam patří například trestné činy proti měně a platebním prostředkům nebo trestné činy daňové. Kriminalisté se rovněž specializují buď na operativně pátrací činnost anebo na samotný proces trestního řízení. K první specializaci náleží mimo jiné pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách a pátrání po věcech. Druhou specializaci představuje vyšetřování, tj. trestní stíhání konkrétních osob obviněných z trestné činnosti. Pracoviště obecné a hospodářské kriminality jsou zřízena v rámci všech krajských ředitelství policie. Vedle nich působí také specializované útvary služby kriminální policie a vyšetřování s celostátní působností. Činnost těchto útvarů je zaměřena buď na odhalování a vyšetřování specifických, zvlášť nebezpečných druhů kriminality anebo na poskytování specifického servisu ostatním policejním útvarům. Vývoj směřuje k jejich integraci. Největší celostátní útvar služby kriminální policie a vyšetřování je Národní centrála proti organizovanému zločinu. Specializuje se například na odhalování organizovaného zločinu. Organizovaný zločin se svou orientací na dosahování maximálních zisků a získávání vlivu na veřejný život bez ohledu na státní hranice a na použité prostředky představuje zvlášť nebezpečný jev způsobilý destabilizovat ekonomický i politický systém společnosti. Útvar se zaměřuje se na zločinecké struktury, které páchají zvlášť závažnou trestnou činnost násilného charakteru, ilegálně obchodují s lidmi, zbraněmi, radioaktivními nebo jinými nebezpečnými látkami, těží z nelegální migrace nebo padělají peníze a další platební prostředky Předmětem jeho zájmu je také extrémismus a jeho projevy ve všech podobách, stejně jako trestná činnost v oblasti informačních a komunikačních technologií. V rámci útvaru působí Národní kontaktní bod pro terorismus, jenž je specializovaným komunikačním, informačním a analytickým pracovištěm, které plní funkci protiteroristického centra. Tento celostátní útvar služby kriminální policie a vyšetřování se specializuje také na odhalování korupce a finanční kriminality. Zaměřuje se zejména na daňovou trestnou činnost, nejzávažnější formy korupčního jednání například v souvislosti s veřejnými zakázkami a na praní špinavých peněz. Zároveň plní funkci úřadu pro dohledávání majetku pocházejícího z trestné činnosti. Dalším celostátním útvarem služby kriminální policie a vyšetřování je Národní protidrogová centrála. Odpovídá za odhalování a vyšetřování nejzávažnější kriminality související s nedovolenou výrobou a distribucí omamných a psychotropních látek a jedů a zaměřuje se především na její organizované a mezinárodní formy, na trestní stíhání členů zločineckých řetězců, které představují hlavní zdroj nelegálních drog. Jeho příslušníci monitorují na celém území státu případy nedovoleného nakládání s  omamnými a psychotropními látkami a také s prekursory určenými k jejich výrobě, navrhují a realizují preventivní opatření proti šíření toxikomanie. Spolupracují přitom s dalšími orgány státní správy a garantují mezinárodní spolupráci Policie České republiky v této oblasti. Útvary zvláštních a speciálních činností služby kriminální policie a vyšetřování poskytují v souladu se zákonem servis ostatním policejním útvarům, případně dalším bezpečnostním složkám. Mezi tzv. zvláštní činnosti patří odposlech a záznam telekomunikačního provozu nebo sledování osob a věcí. Ke speciálním činnostem náleží provádění úkonů v trestním řízení za použití agenta nebo uskutečnění předstíraného převodu. Policisté z útvaru speciálních činností také poskytují ochranu osobám podle zákona o zvláštní ochraně svědka a dalších osob v souvislosti s trestním řízením.

d) Do působnosti služby cizinecké policie spadá zejména plnění úkolů vyplývajících ze zákona o pobytu cizinců na území České republiky a plnění dalších úkolů vyplývajících z mezinárodních smluv a právních předpisů Evropských společenství.

Pracoviště služby cizinecké policie působí na celém území státu a vykonávají státní správu ve věcech povolování vstupu cizinců do země, rozhodují o případném odepření vstupu nebo o správním vyhoštění cizince. Mezi jejich úkoly patří odhalování nelegální migrace, uplatňování zákonných opatření vůči těm cizincům, kteří se na území České republiky zdržují v rozporu s právními předpisy a také odhalování přeshraniční kriminality a trestné činnosti související s překračováním státních hranic. Příslušníci cizinecké policie provádějí ve vnitrozemí kontroly pobytu cizinců, odhalují v rámci své působnosti padělané, pozměněné a zneužité doklady a spolupůsobí při ochraně vnitřního pořádku a bezpečnosti.

Do působnosti cizinecké policie patří také ochrana státních hranic. Česká republika leží uvnitř schengenského prostoru, a proto příslušníci cizinecké policie provádějí přímou ochranu státních hranic pouze tehdy, je-li z bezpečnostních důvodů dočasně obnovena. Pravidelně vykonávají hraniční kontroly výhradně na mezinárodních letištích, která představují vstupní brány na vnější hranici schengenského prostoru. Pravidelně také kontrolují úplnost vyznačení průběhu státních hranic v terénu a stav zařízení upozorňujících na jejich průběh.

Příslušníci cizinecké policie udržují součinnost s orgány ochrany státních hranic sousedních států, účastní se přeshraničního pronásledování pachatelů trestné činnosti a zapojují se do společných operací zaměřených například proti obchodníkům s lidmi a převaděčům. 

pplk. Mgr. art. et Mgr. David Schimmer – 28. 3. 2017

vytisknout  e-mailem