Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Napít se nezapomněl, na světla ano

VYŠKOVSKO: Být vidět je důležité! 

V pátek po šesté hodině ranní došlo v obci Nové Hvězdlice k dopravní nehodě. Dle dosavadních zjištění nedal muž na kole při odbočování z vedlejší silnice přednost automobilu, který jel po hlavní komunikaci. Jak ukázala dechová zkouška, příčinou nepozornosti cyklisty mohl být i alkohol zkonzumovaný předchozího večera. Vyškovští dopravní policisté mu naměřili 0,8 promile alkoholu. U řidiče seatu ukázal odborný přístroj na měření alkoholu v krvi nulový výsledek. Třiapadesátiletý cyklista neměl, ačkoli byla snížená viditelnost, své jízdní kolo vybaveno osvětlením. Ze střetu vyvázl bez zranění. U správního orgánu jej čeká tučná pokuta.

Znovu apelujeme na cyklisty, že i osoba řídící jízdní kolo nesmí být pod vlivem alkoholu. Jde o řidiče nemotorového vozidla, který může ohrozit sebe i ostatní účastníky silničního provozu. Stejně tak je důležité mít při jízdě na bicyklu správně vybavené jízdní kolo včetně světla vpředu i vzadu. V rámci kontrol narazili policisté ve Vyškově dnes v ranních hodinách na další dva cyklisty, kteří tuto povinnost zanedbali. Svou viditelnost při jízdě na kole můžete zvýšit používáním reflexních prvků. Nejlépe na pohyblivých částech těla, např. reflexní páskou, kterou umístíte nad kotník na straně přivrácené ke středu vozovky.

Policisté v těchto dnech upozorňují a budou upozorňovat na preventivních akcích na důležitost užívání reflexních prvků v dopravě a zaměří se na kontrolu viditelnosti chodců i cyklistů. V Jihomoravském kraji proběhne hned několik preventivních akcí.

V pátek 13. října jsme pořádali preventivní akci v Bučovicích a tento pátek  20. října zveme návštěvníky do Vyškova.

Odkaz na akci zde: http://www.policie.cz/clanek/je-nas-videt-605531.aspx

Ve čtvrtek 19. října v 16:00 odstartuje na Moravském náměstí v Brně preventivní akce zaměřená na viditelnost chodců pod názvem „Ať nás vidí ten, kdo řídí“. Součástí této akce bude i módní přehlídka reflexních doplňků, kterou předvedou senioři. Právě tato skupina spolu s dětmi je totiž nejvíce ohrožená.

por. Mgr. Alice Musilová, 16. 10. 2017

Odkazy do noveho okna

Ať nás vidí, ten kdo řídí

Ať nás vidí, ten kdo řídí 

Detailní náhled

Je nás vidět VY 2017

Je nás vidět VY 2017 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem