Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Napadli policisty, hrozí jim až šest let

O víkendu řešili pražští policisté hned dvě události, při kterých došlo k napadení mužů zákona přímo při zákroku. 

K prvnímu takovému případu došlo v sobotu v podvečer, konkrétně v půl sedmé, v ulici Čiklova. Tam přivolal cestou linky 158 policisty taxikář, kterého napadali sami zákazníci, kteří si objednali jeho službu. Na místo během několika málo okamžiků dorazila hlídka místního oddělení Nové město. Policisté ani nestihli zjistit, oč jde a už na ně „prašela“ celá řada nadávek, úderů pěstí a kopanců ze strany trojice agresorů, jedné dívky y dvou mužů.(24, 29, 49) A útočníci si servítky nebrali. Policisty mlátili a kopali doslova hlava nehlava ve snaze zmařit jejich zákrok. Samotný atak ze strany agresorů byl natolik rychlý, že policisté neměli sebemenší šanci použít služební zbraň, byť by to bylo s největší pravděpodobností na místě. Jediné, čím se muži zákona snažili bránit, byl teleskopický obušek. Částečně nápomocen byl policistům sám oznamovatel. Byl to právě on, kdo opět cestou 158 přivolal posily. Na místo proto přijela hlídka dopraváků, která byla v danou chvíli nejblíže místu incidentu, což byla pro kolegy z místního oddělení záchrana doslova za pět minut dvanáct. Poté se útočníky podařilo zpacifikovat a zadržet. Trojice následně skončila na policejní služebně, kde si vyslechla obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě. Napadení policisté z místního oddělení skončili v nemocnici s tržnými ranami, otoky a pohmožděninami v obličeji a na celém těle. Po ošetření skončili policisté v pracovní neschopnosti. U všech zadržených provedli policisté orientační dechové zkoušky, které byly pozitivní, a jejich výsledek se ve všech případech pohyboval kolem dvou promile.
Druhý podobný případ řešili policisté, tentokrát z pohotovostní motorizované jednotky dnes nad ránem v ulici Starostrašnická. Sem muži zákona vyjížděli na základě oznámení na linku 158, ve kterém občan upozorňoval na potyčku dvou mužů. Jakmile policisté přijeli na místo a dvojici od sebe oddělili, jeden z aktérů si našel v policistech nové soupeře a napadl je. Proti tomuto osmadvacetiletému muži museli policisté dokonce použít donucovací prostředky, a to ve chvíli, kdy jednoho z péjáků srazil na zem a zakousl se mu do ruky. Po zpacifikování předvedli policisté agresora na policejní služebnu. Zde si i on vyslechl obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě.
V prvním případě hrozí obviněným trest odnětí svobody až na šest let, ve druhém může obviněný strávit za mřížemi čtyři roky. Tuto skutečnost by měl mít na paměti každý, kdo má v úmyslu jakkoliv fyzicky atakovat policisty. Mnohdy totiž přijedou policisté vyřešit pouze přestupek, například proti veřejnému pořádku, za který by aktéři dostali na místě pokutu, a bylo by po všem. Avšak „přítel“ alkohol často dodá aktérům tolik falešné odvahy, že se nebrání policisty atakovat nejen slovně, ale i fyzicky. Při tom si neuvědomují, že za takové hrdinství, nepřijdou o několik stokorun v podobě pokuty, ale v případě odsouzení až o několik let svobody, což je cena značně nepřiměřená chvilkovému hrdinství, kterého sami obvinění po vystřízlivění mnohdy litují.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 23. 12. 2013

vytisknout  e-mailem