Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Napadení městských strážníků v Trutnově

Soud může uložit trest na čtyři a šest let 

V úterý 7. 6. 2011 krátce po patnácté hodině vyjíždělo několik trutnovských policejních hlídek do jednoho z domů na ulici Libušinka, kde došlo k fyzickému napadení hlídky Městské policie Trutnov. Městští strážníci byli přivoláni k jednomu z bytů, odkud vycházela hlasitá reprodukovaná muzika. Poté, co se muž v uniformě snažil jednomu z účastníků „mejdanu“ vysvětlit, že hlasitost hudby obtěžuje slušné spoluobčany v okolí, byl tímto fyzicky napaden. Další z účastníků dýchánku na útok reagoval taktéž fyzickým napadením muže zákona. Hlídka městských strážníků jednoho z agresivních jedinců svedla na zem a z důvodu ochrany vlastního zdraví a života tomuto přiložila služební pouta. V tomto okamžiku do maření služebního zákroku vstoupila třetí osoba, v tomto případě mladá dívka. Nejdříve napadla strážníka několika údery a poté ohrozila muže zákona nožem. Díky služební přípravě, kterou musí každý strážník městské policie pravidelně absolvovat, byl uvedený útok na život a zdraví muže zákona zmařen a mladá dáma skončila rovněž v poutech.
V době trvání incidentu se na místo dostavily hlídky trutnovské policie, aby svým kolegům pomohly vyřešit uvedené protiprávní jednání. Všichni tři agresivní jedinci byli ihned zadrženi a skončili na policejním útvaru. Dva muži ve věku dvacet a devětačtyřicet let byli obviněni ze spáchání přečinu násilí proti úřední osobě, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na čtyři roky. Mladá dáma byla vzhledem ke svému věku obviněna za provinění násilí proti úřední osobě, za které může být soudem uložen trest odnětí svobody až na šest let.
Každý občan České republiky by si měl uvědomit, že ten, kdo užije násilí v úmyslu působit na výkon pravomoci úřední osoby, mezi které samozřejmě patří jak policista České republiky, tak strážník městské policie, musí počítat s trestem, který je taxativně uveden v paragrafovém znění trestního zákoníku. Jestliže pachatel užije násilí se zbraní, nebo ublíží takovým činem jinému na zdraví, jedná se o kvalifikovanou skutkovou podstatu trestného činu, která podmiňuje použití vyšší trestní sazby. 
nprap. Udo Ertner
10. 6. 2011 

 

vytisknout  e-mailem