Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Napadení facebookového profilu

Strakonice – Buďte opatrní, i když vás osloví kamarád. 

Strakoničtí policisté přijali oznámení o podvodném jednání při získání a poté zneužití osobních údajů pomocí sociální sítě. Neznámý pachatel se naboural do profilu na sociální síti facebook jedné ženy, kde jí změnil přihlašovací způsob a tím jí znemožnil absolutní přístup ke svému profilu. Z ovládnutého facebookového profilu rozesílal zprávy jejím přátelům a požadoval zaslání telefonních čísel.

V těchto případech pachatelé postupují tak, že v komunikaci s přáteli nejčastěji vymyslí legendu, které kamarád či kamarádka uvěří. Komunikace probíhá nejprve přes facebook, kdy se pachatel snaží přesvědčit poškozeného k rychlému jednání. Po vyžádání telefonního čísla objedná buď mplatbu nebo sms pojící se k telefonnímu číslu (nejčastěji platbu třetí osobě, tedy pachateli). Poté přijde na telefon kód, který údajný kamarád=pachatel žádá rychle odeslat. Po odeslání kódu ale dojde k provedení platby, a to ve prospěch pachatele.

V uvedeném případě na fiktivní profil zareagovala příbuzná ženy, která zaslala telefonní číslo a následně kód. Později zjistila, že operátor strhl platbu ve výši 1 800 korun.

Pachatelé tento způsob získání peněz zkouší opakovaně a opakovaně jim podvodné jednání vychází. Mnozí z poškozených si ale svoji neopatrnost uvědomí pozdě, mnohdy ani neoprávněný odečet financí neoznámí, neboť se za svoji chybu stydí a pachatel tak ve svém počínání pokračuje vesele dál. Policisté proto opětovně upozorňují na tyto praktiky a připomínají několik zásadních rad.

Rady Policie ČR:

  • Nepsat své uživatelské jméno a heslo nikam jinam, než při přihlášení na svůj facebookový profil.
  • Neklikat na žádné neznámé odkazy.
  • Neposkytovat své osobní údaje (tel. číslo).
  • Pamatovat, že všechny osobní informace zveřejněné na facobookovém profilu jsou snadno zneužitelné (např. telefonní čísla).
  • Nikdy si nemůžete být jisti, že osoba, která s vámi komunikuje pomocí internetu, je skutečně váš „přítel“.
  • U mobilních operátorů zablokovat M platby či nastavit měsíční limit.

    Pokud nechcete zklamat svého přítele na facebooku tím, že pro něj neuděláte, co on požaduje, oťukněte si ho kontrolní otázkou (Např.: Chceš moje číslo? Chceš abych za Tebe něco zaplatila? Řekni mi jaká je moje oblíbené jídlo, kapela, herec atd…), abyste skutečně věděli, že to je Váš přítel a ne PACHATEL.

vytisknout  e-mailem