Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Nález těla mrtvé ženy

Bohužel ne všechny případy nejzávažnější trestné činnosti, mezi které patří i vraždy, se podaří kriminalistům objasnit během několika dní či měsíců. Někdy trvá prověřování i řadu let. Nelze však vyloučit, že informace, která by mohla vést až k dopadení pachatele, se přece jen objeví. V takových případech často může sehrát rozhodující roli i pomoc veřejnosti.
Na konci června roku 2003 byla poblíž dálnice D5 v katastrálním území obce Bor u Tachova nalezena mrtvola ženy neznámé totožnosti.
Kriminalisté začali při objasňování konce života neznámé ženy nařízením soudní pitvy. Znalci z ústavu soudního lékařství po provedení pitvy dospěli k jednoznačnému závěru. Podle nich žena zemřela násilnou smrtí s jistým podílem další osoby. Vzhledem ke značnému stadiu rozkladu těla však již nebylo možné úplně přesně určit příčinu smrti. Lékaři odhadli s přihlédnutím k rentgenologickému vyšetření skeletu věk ženy na 20 až 30 let.
Následovalo rozsáhlé šetření v okolí místa nálezu mrtvoly za účelem zjištění svědků nebo jiných skutečností, které by mohly napovědět, jak se na místo nálezu tělo dostalo. K malému množství zjištěných informací jistě přispěly i odlehlost místa a časový odstup mezi nálezem a umístěním těla na daném místě.
Policisté vyžádali znalecké posudky z oboru zdravotnictví, odvětví stomatologie, oboru kadeřnictví, kriminalistiky a dalších.
Ze znaleckého posudku z oboru kadeřnictví vyplývá, že žena měla vlasy evropského typu. Původní vlasy byly rovné, husté, středně silné, o barvě hnědého kaštanu. V době své smrti měla žena vlasy odborně upraveny do účesu typu RASTA COPÁNKY. Podle vyjádření znalkyně byl účes vytvořen někdy v první polovině roku 2002. Materiál umělého vlasu, který byl použit pro zpevnění účesu, se nazývá kanekalon.
Ze znaleckého posudku z oboru zdravotnictví, odvětví stomatologie, vyplývalo, že žena měla chrup ve velmi špatném stavu. Hlavními identifikačními faktory jsou ztráta zubů 16, 26, 47, 46, kazy na 17 a 27, pouze mesiální kořen 36 a významné hypoplastické změny na všech zubech kromě třetích molárů. Podle lokalizace hypoplastických změn na zubech lze usoudit, že mrtvou ženu s největší pravděpodobností postihla mezi 6. měsícem a 6. rokem jejího života nějaká nemoc, která byla příčinou těžkých hypoplastických defektů tvrdých tkání. Stav chrupu mrtvé ženy dovedl kriminalisty ke dvěma základním úvahám. Pokud by pacientka s takovými zuby navštívila stomatologa, jistě by si na ni pamatoval. Dále se kriminalisté zamýšleli nad tím, že odhadovaným věkem mrtvá žena patřila do věkové části české populace, která musela navštěvovat zubního lékaře povinně nejpozději od začátku školní docházky. V tomto věku již podle znaleckého posudku měla prodělat nějakou nemoc, jejímž důsledkem byl i špatný stav zubů. Proto policisté zveřejnili v září roku 2003 informace vztahující se k tomuto případu v časopise zabývajícím se stomatologií, který je odebírán všemi zubními lékaři v Čechách i na Slovensku.
 
Zuby Zuby Zuby Zuby
Vzhledem k rozsáhlým hnilobným změnám kůže v obličejové části v době nálezu těla nebylo možné běžným pohledem určit ani odhadnout podobu mrtvé ženy. Kriminalisté proto vyžádali znalecký posudek a odborné vyjádření z antropologie. Antropologové měli k dispozici lebku z těla nalezené mrtvoly. Dále jim kriminalisté poskytli informace o vzhledu nalezených vlasů. Výsledkem práce policejních expertů je model pravděpodobné podoby hlavy a obličeje mrtvé ženy.
 
Pravděpodobná podoba Pravděpodobná podoba Pravděpodobná podoba -  profil
Nález její mrtvoly zaměstnává kriminalisty do současné doby. Znají přibližnou podobu a také vědí, že měla 178 centimetrů vysokou štíhlou postavu s nápadně vyvinutými prsy. Mohlo se jednat i o prostitutku. Při prověřování případu spolupracovali s německou policií, Interpolem a kromě jiného žádali o pomoc i veřejnost cestou píšících médií i televizních pořadů. Přes všechnu jejich snahu se zatím nepodařilo zjistit ani totožnost mrtvé ženy, a proto chtějí kriminalisté touto cestou opět oslovit veřejnost.
Žádáme každého, kdo by mohl poskytnout jakoukoli informaci, která by mohla vést ke zjištění totožnosti mrtvé ženy nebo okolností její smrti či jinak související s tímto případem, aby se obrátil na západočeské kriminalisty na telefonním čísle 974321322 (případně záznamník) nebo na tísňovou linku 158.
 

vytisknout  e-mailem