Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Nález munice v Toužimi

KARLOVARSKO - Z důvodu bezpečnosti bylo evakuováno 40 osob. 

Ve středu dne 1. dubna krátce před 17. hodinou bylo oznámeno na linku 158, že při výkopových pracích  v Toužimi byla nalezena pravděpodobně letecká puma. Na místo byla vyslána policejní hlídka z obvodního oddělení Toužim, aby zajistila místo nálezu a jeho okolí z důvodu bezpečnosti. Policisté ve spolupráci s hasiči evakuovali  ze 12 domů v blízkém okolí celkem 40 osob. Operační důstojník na místo povolal policejního pyrotechnika z expozitury Teplice. Ten po příjezdu potvrdil, že se jedná o cvičnou pumu s označením CP 100-70 SÉPIE ze 70.let, která vážila kolem 70 kilogramů. Pyrotechnik předmět na místě zajistil a následně jej odvezl k likvidaci. Poté bylo občanům umožněno vrátit se zpět to svých domovů.

Nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici jsou docela časté, ať při stavebních nebo výkopových pracích, hledání hub, cenných předmětů z minulých let nebo jen při běžné procházce. Takové předměty mohou být zkorodované a nefunkční. Existují však případy, kdy je munice ještě funkční. Hrozí tedy nebezpeční nejen nálezci, ale může být ohroženo i celé nejbližší okolí.  Není proto na škodu, připomenout si pár preventivních rad, jak se zachovat při jejich nálezu:
• S nalezeným předmětem nebo podezřelou municí nikdy nemanipulujte.
• Nález označte a oznamte policii.
• Zajistěte nález tak, aby k němu nebyl možný přístup dalších osob.
• Vyčkejte příjezdu policie a dalších odborníků - psovoda se služebním psem vycvičeným na vyhledávání výbušnin, pyrotechnika a dalších policistů (pyrotechnici ke každému nálezu přistupují tak, jako by šlo o nebezpečný nález a musejí zachovávat pravidla bezpečnosti, aby nedošlo k explozi).
• Respektujte vyznačený bezpečný prostor pro práci policistů a pyrotechnika (na místech, kde nehrozí nebezpečí osobám ani poškození majetku, jsou nálezy likvidovány na místě. V ostatních případech je nález odvezen na bezpečné místo, kde je odborně zneškodněn.
• Vždy je nutné poslechnout pokyny policistů.

mjr. Bc. Kateřina Krejčí
2. 4. 2020

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem