Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nález munice

Jižní Čechy - V letošním roce vyjížděl krajský pyrotechnik k 117 případům. 

Pyrotechnik s municíPyrotechnik s municí
Pyrotechnická služba Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje České Budějovice vyjížděla v průběhu letošního roku k 117 případům spojeným s pyrotechnickou problematikou. Z tohoto množství případů jsou dvě třetiny nálezů munice, ke kterým dochází nejčastěji při terénních úpravách, úklidu půdy apod.
Na území našeho regionu se nevybuchlá munice nachází zejména v pohraničních oblastech na Českokrumlovsku a Jindřichohradecku. S kuriózním případem se krajský pyrotechnik letos setkal na Písecku u Jenčovského rybníka, kde bylo při terénních úpravách nalezeno přes 350 kusů puškových, ručních i dělostřeleckých granátů a 300 kg pěchotního střeliva. K nálezu tří leteckých pum americké výroby byl krajský pyrotechnik přivolán do Českých Velenic a jedna letecká puma, tentokrát německé výroby, byla nalezena na Táborsku.
A s jakou municí se nejčastěji pyrotechnici setkávají? Je to velké množství pěchotního střeliva, ruční granáty všech typů, dělostřelecké miny ráže 50 - 120 mm, dělostřelecké granáty a letecké bomby. Na bývalých cvičištích ČSLA se logicky nachází zbytky munice. Z devadesáti procent se jedná o munici cvičnou a školní. Úplně nejstarší nález objevila starší paní na Jindřichohradecku ve střešním prostoru. Domnívala, že se jedná o závaží k hodinám. Přivolaný pyrotechnik po svém příjezdu určil, že nalezla dva dělostřelecké granáty pocházející z období Prusko-rakouských válek (Bitva u Hradec Králové). Jednalo se o čtyřliberní a osmiliberní nevybuchlé granáty.
V minulosti se policejní pyrotechnici setkávali s vášnivými hledači militárií, kteří nalezenou munici zcizovali. Neuvědomovali si, že se jedná o majetek naší republiky a zároveň podceňovali i nebezpečí, které hrozí každému, kdo manipuluje s nebezpečnou municí. V letošním roce se pyrotechnici potkali i s poctivými nálezci, kteří policistům své nálezy řádně oznámili a s pyrotechniky spolupracují. Za to jim určitě patří dík.
Každým rokem se zvyšuje nebezpečí nežádoucího výbuchu nalezené válečné munice, která se nachází a i nadále bude nacházet na území našeho kraje ještě dlouhá léta. Musíme si uvědomit, že v těchto lokalitách končila II. světová válka a odstupující vojska zde byla odzbrojována jak americkou, tak sovětskou armádou. Ne všechna munice pak byla řádně zlikvidována. Výbušnina např. trinitrotoluen je fyzikálně a chemicky stálá i po 70. letech.
Jak při nálezu neznámého předmětu postupovat? Především je třeba zdůraznit a připomenout, že se nesmí v žádném případě s nalezeným předmětem manipulovat a nebo jej dokonce prozkoumávat! Místo nálezu je nutné označit a okamžitě vyrozumět Policii ČR. Její pyrotechnická služba pak neznámý předmět zajistí, stejně tak jako zajistí i jeho bezpečný odvoz.
Ukládání munice k likvidaciUkládání munice k likvidaci
Pyrotechnická služba ve spolupráci s preventivně informačním oddělením pravidelně provádí ve školách preventivní přednášky, kde jsou děti informovány nejenom o tom, jak se při náhodném nálezu neznámého předmětu zachovat, ale jsou upozorněny i na zábavnou pyrotechniku, jejíž používání má také svá přísná pravidla.
 
komisař Jana Hlavínová, pisjc@mvcr.cz
 
 

vytisknout  e-mailem