Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Naletěla na seznamce

ORLICKOÚSTECKO – Lodní inženýr z ní vylákal přes čtvrt milionu korun. 

Sedmačtyřicetiletá žena se chtěla prostřednictvím internetu seznámit s mužem, místo toho ale narazila na podvodníka, kterého zajímali pouze její peníze. Ten se vydával za lodního inženýra plavícího se do Indie. Se sedmačtyřicetiletou ženou komunikoval od února letošního roku primárně emailem. Po určité době jí informoval o poškození lodního šroubu a nouzovém přistání na jednom z ostrovů, na kterém měli posádku lodi přepadnout piráti a zabít několik jeho kolegů. Z tohoto důvodu potřeboval dostat svoje osobní věci do bezpečí a s tím mu měla pomoci právě ona. Balíček s osobními věcmi jí měl z ostrova zaslat prostřednictvím spediční služby a zároveň měl zaplatit i část poštovného. Zbytek měla zaplatit po převzetí.

Následně ženu kontaktovala spediční služba, která jí sdělila podmínky, za jakých okolností bude balíček doručen. První podmínkou bylo zaslání téměř 30.000 korun za balíček, který měl dorazit do Ostravy. Po několika dnech byla informována o tom, že balíček skončil v Dublinu a je potřeba zaplatit za jeho proclení. Poškozené se částka za clo zdála příliš vysoká, ale „inženýr“ jí vysvětlil, že v balíčku nalezne i jeho platební kartu, ze které si po obdržení balíčku peníze za clo vybere. Žena ovšem již dalšími penězi nedisponovala, sjednala si půjčku a poté ze svého účtu poslala dalších téměř 230.000 korun. Žádný balíček ale nepřišel.

Podvedené ženě tedy nezbylo nic jiného, než se svým příběhem „seznámit“ choceňské policisty, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Zatím neznámému pachateli v případě pravomocného odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na 5 let nebo peněžitý trest.

22. dubna 2024
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje
 

vytisknout  e-mailem