Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Naletěl falešnému investorovi

PRAHA VENKOV - VÝCHOD - Přišel o více než 800 tisíc korun. 

Kriminalisté z Územního odboru Praha venkov - východ se zabývají dalším podvodem v kyber prostředí. Tentokrát se jednalo o výhodné investice, díky kterým měl poškozený 35letý muž zbohatnout, to se ale vůbec nestalo a muž přišel o víc jak 800 tisíc Kč. Hlavním cílem podvodníků je získat vzdálený přístup do počítače či mobilního telefonu poškozeného a nabourat se mu do internetového bankovnictví. Tam už si pak posílat peníze z účtu poškozeného, tam, kam se mu zlíbí.

V tomto případě neznámý pachatel telefonicky nakontaktoval poškozeného muže jako investora na stránkách, které se zabývají obchodováním s kryptoměnou. Nabídnul mu vyplacení zhodnocených finančních prostředků a přiměl ho k nainstalování programu pro vzdálený přístup do počítače. Aby toho nebylo málo, tak navíc vylákal přístupová hesla do internetového bankovnictví a přiměl ho i ke schválení 24 odchozích plateb za víc jak 800 tisíc korun. 

Poškozený muž až po všech těchto krocích zjistil, že žádné vyplacení peněž se konat nebude. Podvodník poškozeného nachytal a ten postupoval krok po kroku tak. jak ho pachatel naváděl.

Kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání tří trestných činů, a to z podvodu, neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Za to pachateli, v případě dopadení, hrozí trest odnětí svobody až na 8 let.

NĚKOLIK DŮLEŽITÝCH RAD ZÁVĚREM

  •  neposkytujte vzdálený přístup k vašemu počítači nikomu, koho neznáte
  • neposkytujte žádné vaše osobní informace neznámým lidem nebo informace o vašem internetovém bankovnictví
  • pamatujte, že v případě investování je riziko výhradně na straně investora. Volte proto pro zhodnocování svých peněz jen ověřené a renomované investiční společnosti.
  • pokud údaje o svém bankovním účtu pod vlivem manipulace poskytnete podvodníkovi, ihned kontaktujte svou banku
  • nesdělujte nikomu údaje z platební karty, přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, ověřovací kódy, neposílejte nikomu kopie osobních dokladů

Znovu varujeme před výhodnými investicemi, před inzeráty na internetu, před neznámým volajícími nebo před investováním do kryptoměny. Důkladně si prověřte věrohodnost volajícího, než se komukoliv cizímu rozhodnete poskytnout vaše osobní údaje nebo přístupy k vašemu počítači nebo bankovnictví. Nikdy si neinstalujte program pro vzdálený přístup do svého počítače. Pokud toto učiníte a přihlásíte se do internetového bankovnictví, umožníte podvodníkovi manipulaci vašimi penězi a správu vašeho účtu.

kpt. Mgr. Pavel Truxa
tiskový mluvčí
9. listopadu 2023

vytisknout  e-mailem