Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Karlovarský kraj název

Policie České republiky – KŘP Karlovarského kraje

Nakupoval od zahraničního prodejce, nemá traktor ani peníze

KARLOVARSKO – Muži byla způsobena škoda přibližně 360 tisíc korun. 

Začátkem prosince minulého roku si měl devětašedesátiletý muž z Karlovarska všimnout na jedné ze sociálních sítí, kde uživatelé nabízí různé zboží, prodejce z ciziny, který za výhodnou cenu nabízel traktor. Muže nabídka zaujala, a proto prodejce oslovil, následovala komunikace přes e-mail, kde došlo k dohodě ohledně ceny, přepravy a platby. Po sepsání smlouvy muže z Karlovarska kontaktoval pracovník zahraniční tranzitní společnosti, která měla objednané zboží do České republiky přepravovat. Poté došlo k uzavření smlouvy a muž následně poslal domluvené finanční prostředky na bankovní účet prodejce. Ten ho vzápětí ještě kontaktoval s tím, že mu za zvýhodněnou cenu prodá i traktůrek, který prodejce přepraví společně s již zakoupeným traktorem. Muž z Karlovarska souhlasil a na bankovní účet poslal další peníze, tentokrát za traktůrek. O den později obdržel přepravní kódy ke sledování zásilky. Sledování bylo zprvu funkční, ovšem později již nikoliv. Prodejce i přepravní společnost byla následně nekontaktní.

Muž z Karlovarska do současné doby zakoupené traktory nemá a finanční prostředky mu vráceny nebyly. Tímto jednáním mu byla způsobena škoda přibližně 360 tisíc korun.

Karlovarští kriminalisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu.

Varujeme před podobnými nákupy zemědělských strojů ze zahraničí, zejména přes sociální sítě. Podobného podvodného jednání evidují kriminalisté bohužel více.

nprap. Jakub Kopřiva
30. 1. 2024

vytisknout  e-mailem