Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nákupní vozík kabelku neuhlídá

Udělejte radost blízkým, ne však zlodějům 

 
 
 
 
Nejčastějšími druhy trestné činnosti jsou vždy před Vánocemi kapesní krádeže, popřípadě krádeže věcí v obchodech z odložených tašek a svršků. Dokladem tohoto je případ z poslední doby, který se stal v jednom z obchodních domů v Náchodě. Dosud neznámý pachatel odcizil z nákupního vozíku majitelce bez dozoru zanechanou kabelku. Žena tak během chviličky přišla o osobní doklady, mobilní telefon a platební kartu. Nečekaně jí tak přibyly starosti s obstaráváním nového občanského průkazu, řidičského osvědčení a dalších dokladů. Policie proto znovu upozorňuje občany, aby si dobře hlídali své věci a nedávali tak zbytečně příležitost zlodějům.
 
Neděle 28. 11. 2010 bude první adventní nedělí. Vánoce jsou tedy už za dveřmi a všichni chceme potěšit své blízké a nakoupit jim nějaký pěkný dárek pod stromeček. V obchodech či v nákupních centrech se to v předvánočním čase lidmi jen hemží. V tento čas chodí „nakupovat“ ale i někteří kapsáři. Nekoukají ani tak po zboží, ale po Vašich taškách či kabelkách. Aby bylo pro Vás nakupování bezpečné a abyste se nestali oběťmi trestného činu, zopakuji Vám několik důležitých rad:
 
  • tašky či kabelky neodkládejte do košíčků
  • kabelky přes rameno nenechávejte viset na zádech, mějte je vždy na očích před tělem
  • peněženky uložte na dno kabelky nebo do spodní části nákupní tašky
  • nenoste u sebe velký obnos peněz
  • peníze si raději rozdělte
  • platební kartu nenoste spolu s doklady
  • vyhýbejte se návalům mnoha lidí
 
Když víte, co Vás může ohrozit, máte větší šanci se nebezpečí bránit. Aktivní ochrana před ohrožením se určitě vždycky vyplatí.
 
Policisté v civilním oděvu i v uniformách budou v tomto předvánočním čase více obcházet obchody, nákupní centra či vánoční trhy.
 
V případě, že jste se stali obětí nebo svědky trestného činu, volejte ihned linku 158 nebo se obraťte na nejbližšího policistu.
 
 
nprap. Jana Pecoldová
22. 11. 2010

vytisknout  e-mailem