Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nákupčí mléka vydíral zemědělce

Jihočeský kraj - Kriminalisté zadrželi muže, který vykupoval mléko a od zemědělce požadoval úplatky, také mu vyhrožoval. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka III.
Jihočeští kriminalisté, specialisté na vyšetřování hospodářských trestných činů zadrželi v pátek čtyřicetiletého muže z Klatovska pro podezření z trestného činu, respektive přečinu přijetí úplatku (§ 331/2) a pro útisk (§ 177/1 tr. zákoníku). Zadržený pracoval jako vedoucí nákupu mléka jedné akciové společnosti - Mlékárny … v Plzeňském kraji. Koncem loňského roku oslovil jednoho samostatně hospodařícího zemědělce z Jindřichohradecka a požádal jej o nemalý úplatek. Požadoval od zemědělce 1 korunu z každého odkoupeného litru mléka. Nabízel, že zmanipuluje či poopraví laboratorní výsledky, které hlídají a stanovují kvalitu mléka, zařídí vyšší kvalitu a tím i o dvě koruny vyšší částku za každý odkoupený litr. S touto nabídkou navštívil zemědělce v místě bydliště. V prosinci pak skutečně převzal úplatek ve výši 22 000 korun. Nezůstal však u této částky a zemědělce znovu oslovil s požadavkem na další částku kolem 52 000 za další dva měsíce. Poškozený se dle náznaku tohoto „výběrčího“ obával, že pokud nebude platit, nákupčí zmanipuluje výsledky testů kvality mléka a on mléko neprodá, což by pro něho mělo likvidační charakter. Bezostyšně tak využíval závislosti soukromého zemědělce na odprodeji mléka.


Kriminalisté připravili akci a podezřelého muže koncem minulého týdne zadrželi. V jeho osobním vozidle provedli prohlídku a zajistili v něm i poslední úplatek – 52 000 korun. Kriminalisté pak ještě provedli prohlídku pracoviště podezřelého, nyní muže vyšetřují na svobodě.


Kriminalisté se v rámci šetření domnívají, že takto vydíraných zemědělců bude více, možná i desítky. Žádají proto všechny, na které byl činěn podobný nátlak, aby se policii přihlásili na lince 158.
 

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz

27. dubna 2011

Odkazy do noveho okna

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka 

Detailní náhled

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka II

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka II 

Detailní náhled

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka III.

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka III. 

Detailní náhled

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka IV

Prohlídka vozidla - nákupčí mléka IV 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem