Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Nákup vozidel ze zahraničí má svá rizika

KRAJ VYSOČINA: Muži přišli o značné finanční prostředky 

Velké riziko mohou představovat nákupy vozidel a pracovních strojů v zahraničí. Své o tom ví muž, který si vybral na internetovém bazarovém portálu inzerát nabízející prodej traktoru Fendt s nakladačem za částku 87 000 EUR. Na nabídku zareagoval a následně s ním navázala komunikaci osoba, která mu obchod potvrdila, emailem zaslala fakturu na koupi traktoru a společně se domluvili na podmínkách vyzvednutí a převzetí pracovního stroje. Muž požadovanou částku zaplatil a poté si na smluvené místo v Německu pro traktor dle předchozí domluvy přijel. V den, kdy mělo dojít k vyzvednutí traktoru, se na smluveném místě stroj nenacházel, zjistil, že společnost, která traktor prodávala, neexistuje a prodejce se kterým komunikoval, se stal nekontaktní.

O více než 11 000 EUR přišel jiný muž, který se rozhodl, že si pořídí auto z Itálie, které bylo inzerováno na zahraničním portálu zabývajícím se prodejem použitých vozidel. Muž si vyhlédl osobní vozidlo Peugeot v hodnotě téměř 15 000 EUR. Muž po domluvě s prodávajícím přistoupil na zaplacení zálohy předem a přitom se domluvili na podmínkách a místě převzetí vozidla. Když ale na smluvené místo do Itálie přijel, nikoho zde nenašel. V regionu obdobnou společnost prodávající vozidla sice nalezl, k podvodníkovi se ale nedopátral, neboť uvedená společnost předmětné vozidlo neinzerovala. Následně také ustala veškerá komunikace s prodejcem a muž zjistil, že se stal obětí podvodu.

Jak se podvodům bránit?

  • Myslete na to, že platby předem jsou rizikové
  • Nejednejte unáhleně, vše si dobře promyslete
  • Čtěte recenze týkající se internetových portálů, obchodů a prodejců
  • Mnohé se dá vyčíst i v komentářích, popřípadě dohledat informace o prodejcích od lidí, kteří mají s prodejcem zkušenosti
  • Na platbu předem přistupujte jen u ověřených prodejců
  • Nenechte se až příliš ovlivnit podezřele nízkou cenou
  • Buďte obzvláště obezřetní, když na vás při placení vyvíjí prodávající nátlak
  • Podezřelé je, pokud začne prodávající požadovat různé poplatky nebo peníze navíc za nějaké služby

por. Ing. Michaela Lébrová, komisařka
3. dubna 2024

vytisknout  e-mailem