Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Nakonec došlo i na spolupachatele

Kriminalisté zadrželi souputníka „prokletého“ lupiče. Oba jsou nyní stíháni pro celkem osm loupeží. 

Konkrétnědvacátého října jsme informovali o zadržení pětatřicetiletého muže, který byl poté obviněn z celkem třech loupežných přepadení trafik. „Prokletým“ je pro tohoto obviněného především datum šestnáctého října. V tento den totiž kdysi nastoupil výkon trestu, ze kterého byl ve stejný den, jen o dvanáct let později, tedy v roce 2013 propuštěn. Svobody si užil pouze rok, a to proto, že byl opět šestnáctého října, tentokrát 2014 zadržen. To jsou ale již známé informace.
Kriminalisté čtvrtého policejního obvodu se důvodně domnívali, že toho může mít tento obviněný na svědomí o poznání víc. A evidentně se ve své domněnce nespletli. Třiadvacátého listopadu totiž zadrželi sedmatřicetiletého muže, jakožto spolupachatele shora zmiňovaného. Prošetřováním totiž detektivové zjistili, že krom třech loupeží, pro které je první ze zadržených již obviněn, se tato dvojice měla dopustit ještě dalších pěti loupežných přepadení benzinových čerpacích stanic a trafiky. Třikrát se tímto způsobem zmocnili hotovosti v Praze, jednou v Praze – Západ a jednou v jihočeském Písku. Celkem si násilně přisvojili téměř čtvrt miliónu korun.
Loupežná přepadení, kterých se dopustili v období od srpna do října letošního roku, měli obvinění propracované do posledního detailu. Než se totiž pustili do loupeže samotné, tak si vždy, několik dní předem místo řádně zmapovali. A podle výpovědí obviněných, neopomněli při tom na jediný detail. Znali totiž podrobně jak interiér každé přepadené provozovny, tak i všechny únikové trasy, jak pro odjezd automobilem, tak pro případný útěk, takzvaně po svých. Při přepadeních se navíc maskovali parukami, a v jednom případě se dokonce oblékli do policejních uniforem. Stejně „dokonale“ měli rozdělené i role. Mladší z obviněných vždy zajišťoval „výběr“ hotovosti, starší ho takzvaně kryl, přičemž kontroloval všechny prostory provozovny, a pak hlídal u vstupních dveří.
Zadržení sedmatřicetiletého muže provedli kriminalisté třiadvacátého listopadu v Teplicích. Akcí kriminalistů byl zadržený značně překvapen, až zaskočen, neboť takové přivítání po návratu ze zahraničí, kdy pracuje, skutečně nečekal. Samozřejmě následovalo obvinění česky hovořícího muže z celkem pěti trestných činů loupeže. Za to mu v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na deset let.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 25. 11. 2014

vytisknout  e-mailem