Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Nad recidivistou, který řádil ve sklepních kójích, spadla klec

KRAJ, HRADECKO – Kola, kufry, nářadí, lup minimálně za čtvrt miliónu. 

Když se obyvatelům napříč Královéhradeckým krajem začaly v létě 2019 ztrácet jízdní kola a další věci ze sklepních kójí a koláren, začali policisté pátrat po zloději, který se zjevně pustil do krádeží sériově. A samozřejmě se kromě pátrání po neznámém pachateli porozhlédli také v řadách recidivistů. Proto jim nakonec v síti uvízl teprve 24letý mladík z Hradce Králové, v minulosti však již několikrát odsouzený za majetkovou i násilnou trestnou činnost, toho času dokonce v podmínce.

Vyšetřovatel hradeckých kriminalistů mu na základě provedených šetření a získaných důkazních materiálů v současné době klade za vinu 26 skutků, spáchaných ve 14 jednáních v době od 25. 7 do 7. 11. 2019 převážně na Hradecku, Náchodsku, Trutnovsku ale i Pardubicku. V průběhu těchto pěti měsíců si stačil přivlastnit (a dále rozprodat) věci za bezmála 240.000 korun. Dalších 12.000 škody mu policisté přičetli za poškozené zámky a interiéry domů. Z výsledků vyšetřování plyne, že mladý muž s úmyslem odnést si cizí věci vnikal v různých denních i nočních hodinách do společných prostor domů, pak za pomoci přineseného nářadí vnikl do kolárny, sklepní kóje nebo bytu. Odtud si odnášel jízdní kola, přičemž si vybíral ta kvalitnější, doplňky na kola, elektrické i jiné nářadí, cestovní kufry a další zpeněžitelné předměty.

Vyšetřovatel s ním zahájil trestní stíhání pro přečiny krádeže, porušování domovní svobody a poškození cizí věci, státní zástupce podal návrh na jeho vzetí do vazby, který soudce přijal. Další průběh vyšetřování, během kterého s největší pravděpodobností naroste jak počet spáchaných krádeží, tak i způsobená hmotná škoda (již nyní sečtená na částku přesahující 250.000 korun), bude obviněný muž sledovat z cely vazební věznice. Už teď mu hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Eva Prachařová
14. 11. 2019 v 9.00 hodin

vytisknout  e-mailem