Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nácvik policistů na letišti při detekci podezřelých osob a zavazadel

Policie se zúčastnila ve spolupráci s Interpolem mezinárodní policejní operace s názvem Conduit. 

Tato akce, která se konala poslední listopadový týden, byla především zaměřena na nácvik zásahů v případě odhalování podezřelých cestujících, zavazadel a nákladů a sdílení zkušeností s vyslanými experty Interpolu a USA. V době operace došlo ke dvěma reálným detekcím. V jednom případě se jednalo o přirozené záření přepravovaného objektu a v druhém případě se jednalo o chybně deklarované přepravované zboží. Ani v jednom případě nedošlo k překročení příslušných bezpečnostních norem a nebylo třeba realizovat žádná ze speciálních opatření, která byla jinak v průběhu operace nacvičována.

Operace probíhala za běžného provozu letiště bez jakýchkoliv omezení pro cestující a to i přesto, že v jejím průběhu bylo nadstandardně prověřeno více než 100 tisíc cestujících včetně jejich zavazadel a přepravovaného nákladu.

Zahraniční experti ocenili i fakt, že dotazy do mezinárodních policejních databází – jak Interpolu, tak Schengenského informačního systému – jsou plně integrovány do systémů české policie a jsou systematicky využívány, což vede k efektivnímu vyhledávání a zadržování mezinárodně hledaných osob nebo  odcizených a zneužitých cestovních dokladů. Jen od počátku letošního roku tak bylo českou policií vypátráno více než 6100 hledaných osob a věcí především prostřednictvím Schengenského informační systému.

Na operaci se vedle několika útvarů Police ČR, především specializovaného pracoviště Národní centrály proti organizovanému zločinu a Inspektorátu cizinecké policie Praha-Ruzyně (včetně oddělení mobilního zásahu), podíleli i kolegové z Celní správy ČR, Státního ústavu radiační ochrany atd. S ohledem na intenzivní spolupráci byli jako pozorovatelé přizvání i příslušníci slovenské policie. Akci bylo možné realizovat díky vstřícnosti správce Letiště Praha a. s. .

Tato akce koordinovaná odborem pro prevenci terorismu za použití radioaktivních materiálů Generálního sekretariátu Interpolu, je realizována v jednotlivých členských státech Interpolu za finanční a expertní podpory Ministerstva energetiky USA (DoE). Operace jsou zaměřeny na posílení boje proti mezinárodnímu nelegálnímu obchodu a pašování radioaktivních materiálů. V ČR se logicky cílem operace stalo mezinárodní letiště Václava Havla, které představuje nevýznamnější vnější hranici našeho území a je i vstupem do EU a Schengenského prostoru.

12. prosince 2017
kpt. Ivana Nguyenová
tisková mluvčí Policjního prezidia ČR

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem