Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Nabízí dětem odvoz domů a cukrovinky

Strakonice - Vodňansko - Policisté prověřují čtyři případy. (hlasová schránka 974 237 116) 

Policie v tomto týdnu informovala veřejnost o případech, kdy muž neznámé totožnosti oslovuje děti a nabízí jim odvoz domů, sušenky, peníze. Tato informace vzbudila u veřejnosti velký ohlas. Na policejní stanici se přihlásilo několik občanů, kteří oznámili, že si údajně všimli muže pohybujícího se u školy. Popisy a informace o muži se však od sebe markantně liší.  Policisté všechny informace shromažďují, porovnávají a prověřují. Pro policii je důležité, aby informace občanů byly předány bezprostředně (z místa telefonicky), což zajistí rychlé a objektivní prověření informace.  
Policie do současné doby nezaznamenala žádný případ, kde by došlo ke zranění dítěte, případně jeho psychické újmě. Co můžeme doporučit? Aby rodiče své děti informovali o bezpečném chování jejich dětí: při setkání s cizím člověkem nenavazovat žádnou komunikaci, nic si od nikoho nebrat, nikam s nikým nechodit, co nejrychleji se svěřit rodičům. Nejdůležitějším je říci o všem pravdu. Jen z pravdivých informací mohou policisté vycházet a připravovat bezpečnostní opatření, pátrat po možném pachateli. Připomínáme vymyšlený případ, který znepokojil veřejnost a nezakládal se na pravdě. Dívka uvedla, že ji muž v černém autě odvezl za obec, kde ji zranil na nohou. Ještě po měsíci na případu pracují policisté společně s dalšími institucemi a dosavadní provedené úkony nasvědčují tomu, že si dívka celou událost vymyslela.
      Nyní se policisté zabývají oznámenými případy z Vodňanska, ke kterým po zveřejnění tří evidovaných případů přibyl další. Ve městě Bavorově měl včerejšího dne oslovit cizí muž 10letého chlapce, kterému nabídl odvoz domů s tím, že mluvil s jeho otcem. Nabídku chlapec nepřijal a utekl. K popisu uvedl, že je jedná o muže 2 m vysokého, štíhlé postavy s hnědými nakrátko střiženými vlasy, náušnici v uchu a pod spodním rtem. Na sobě měl tmavou mikinu s kapucí, kterou měl přes hlavu. Pohyboval se tmavým terénním vozidlem zn. Jeep. Na přední kapotě měl žlutou skvrnu – mohlo se jednat o samolepku nebo barvu. Policisté případy prověřují.
 
por. Mgr. Jaromíra Nováková, pisst@mvcr.cz
20. října 2011
 
 

vytisknout  e-mailem