Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Název kraje

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Nabízeli zboží, kterým ani nedisponovali

ŠUMPERSKO - Z potenciálních zájemců postupně vylákali téměř 200 tisíc korun. 

Obviněním ze spáchání trestného činu podvodu skončilo protiprávní jednání mladého manželského páru ze Šumperska. Sedmadvacetiletý muž a jeho o tři roky mladší žena měli podle kriminalistů v období od dubna roku 2015 do začátku června 2017 nabízet na různých internetových inzertních portálech, ale také na sociální síti facebook, různé zboží, převážně elektroniku. Měli tak činit v úmyslu se neoprávněně obohatit, neboť nabízeným zbožím ani nedisponovali. Ve více než sto dvaceti případech svou nabídkou zaujali a od potenciálních zákazníků postupně vylákali bezmála 200 tisíc korun. Poté, co zákazníci projevili zájem o zboží nabízené za velmi atraktivní cenu, jej předem uhradili bankovním převodem. Nedočkali se však ani objednaného zboží, ani vrácení peněz. V případě prokázání viny a odsouzení hrozí oběma obviněným podle trestního zákoníku až pětiletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest. Obviněný muž se navíc podobného jednání nedopustil poprvé. V posledních třech letech již byl potrestán rozsudkem Okresního soudu v Havlíčkově Brodě.

Nakupování v prostředí internetových bazarů je mezi lidmi velmi oblíbené. Šetří čas, je pohodlné a nabízí velký výběr nejrůznějšího zboží za výhodné ceny. Toto prostředí ale zároveň vytváří živnou půdu různým podvodníkům. 

Při nakupování přes internet věnujte pozornost zejména níže uvedeným okolnostem:

  • Až nápadně nízká cena, často o třetinu až polovinu nižší, než je cena obvyklá.
  • Neautentické fotografie. Pokud máte pochybnosti, požádejte prodejce o fotografii s nějakým specifickým prvkem.
  • Prodejce odmítá osobní předání, i když jste ochotni si pro zboží přijet. Vymlouvá se, že je na služební cestě, v zahraničí nebo například v nemocnici.
  • Komunikuje velmi špatnou češtinou.
  • Pro zvýšení důvěryhodnosti prodejci posílají okopírované doklady, ty mohou být ale odcizené.
  • Prodejce nechce slyšet o zaslání zboží na dobírku, žádá o zálohu předem, dobití kreditu nebo zaslání na anonymní číslo účtu (produkt anonymní předplacené karty Blesk peněženka).
  • Pokud takovému prodejci zašlete peníze předem, odmítá poslat číslo zásilky, snaží se komunikaci protahovat nebo přestane komunikovat úplně.
  • Jestliže máte pochybnost, zda je prodejce solidní, pokuste se na jeho inzerát reagovat z jiného účtu, abyste zjistili, zda zboží nenabízí dalším případným zákazníkům.
  • Také předchozí reference o prodejci mnohé napoví.

Pro případ, že byste narazili na nepoctivého prodejce, mějte uchovánu veškerou komunikaci s ním.

por. Mgr. Jiřina Vybíhalová
2. července 2018

vytisknout  e-mailem