Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Na Trutnovsku zadrženi dealeři pervitinu

TRUTNOVSKO - Obchod s drogou jim překazili policisté 

Policejní  komisař Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Trutnov v těchto dnech obvinil dva muže ve věku 45 let (z Varnsdorfu) a 49 let (z Trunovska) z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy.

Staršímu z dvojice je kladeno za vinu, že si od podzimu 2015 do léta 2016 opatřoval od různých osob na různých místech naší republiky drogu zvanou pervitin. Od začátku léta 2016 do doby, než byl  zadržen policií, si dále nejméně jednou týdně opatřil 10 gramů této drogy od 45 letého spoluobviněného. Od podzimu 2015 navíc uvedenou drogu na Trutnovsku prodával nebo jinak poskytoval dalším uživatelům. Převážná část jeho „klientů“ byly ženy, které za drogu měly platit i různými protislužbami.

Druhý muž je obviněn z toho, že si pervitin opatřoval od různých osob několik let a následně jej poskytoval dalším zájemcům. Podle zjištění měl například spoluobviněnému muži z Trutnovska v průběhu osmi měsíců prodat pervitin za cca 250 tisíc korun. Při posledním pokusu o prodej drogy v celkovém množství 20 gramů za 16 tisíc korun měla však zmíněná dvojice dealerů smůlu. Obchod  uskutečnit nestačili, protože je minulou neděli (dne 12. 3. 2017) v Žacléři přímo při činu zadrželi policisté.

Při následných prohlídkách, kde policistům pomáhal také speciálně vycvičený služební pes, se podařilo zajistit i další množství drogy, určené pro jiné odběratele. Policisté při domovních prohlídkách zajistili rovněž finanční hotovost ve výši několika tisíc korun, digitální váhu a další věci. Muži zákona při akci použili i tzv. mobilní Ramanův spektrometr (TruNarc), což je měřící zařízení používané k rychlé orientační identifikaci drog. Konečné stanovisko však musí vyslovit až znalecké pracoviště, proto budou zajištěné látky zaslány k odborné experize do laboratoře na Odbor kriminalistické techniky a expertíz Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Oba obvinění nejsou policistům neznámí, již v minulosti se opakovaně dopouštěli protiprávního jednání. Devětačtyřicetiletému muži hrozí za tyto skutky 5 letý pobyt za mřížemi, mladšímu obviněnému až 10 let trestu odnětí svobody. Policejní komisař podal podnět k podání návrhu na vzetí 45 letého muže do vazby. Soudce návrh akceptoval a dnešního dne poslal obviněného do vazby. Policisté současně nevylučují, že u obviněných dojde k rozšíření trestního stíhání.

por. Mgr. Lenka Burýšková
Dne 14. 3. 2017 ve 14:30

vytisknout  e-mailem