Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na silnici jen bez alkoholu a drog

Alkohol a jiné návykové látky představují v silničním provozu dlouhodobý problém. Nehody zaviněné pod jejich vlivem končí často tragicky. Problematice byla věnována včerejší společná tisková konference Policie České republiky a Ministerstva dopravy, které se zúčastnil ředitel dopravní policie plk. Leoš Tržil a vedoucí oddělení BESIP Kateřina Budínová.  

Ředitel dopravní policie v úvodu setkání s médii shrnul dosavadní vývoj prázdninové nehodovosti a připojil statistické přehledy k tématu alkoholu a dalších návykových látek v silničním provozu. V souvislosti s alkoholem uvedl: „V prvním pololetí tohoto roku evidujeme 2408 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu, tedy o 154 nehod více než za stejné období roku 2010. Tyto nehody měly za prvních šest měsíců 29 obětí. Počet usmrcených oproti loňskému roku klesl, více evidujeme ale zraněných. Zranění utrpělo při nehodách zaviněných pod vlivem alkoholu 1192 osob. I přes nižší počet usmrcených je alkohol v silničním provozu stále velkým problémem, který nelze zanedbávat. Na řidiče se snažíme působit nejen v represivní ale i preventivní rovině. Nadále se řidiči budou setkávat také s dechovými zkouškami u každé základní kontroly." V srpnu se budou moci řidiči setkat také s projektem „Řídím – piju nealko pivo“ (více k projektu zde).
 
Negativně se do silničního provozu odráží také vliv dalších návykových látek. Drogy byly v souvislosti s dopravní nehodou v první polovině roku zjištěny u 82 řidičů. Tyto nehody měly 6 obětí. V běžném dohledu bylo za šest měsíců roku dopravními policisty zjištěno ovlivnění jinou návykovou látkou u 843 řidičů.
 
Více informací k vývoji prázdninové nehodovost a statistice týkající se alkoholu a drog v silničním provozu najdete zde.
 
Kateřina Budínová na tiskové konferenci připomněla, že je problematika v letních měsících spojena s různými kulturními a společenskými akcemi a informovala o aktivitách, které BESIP v této souvislosti plánuje. Informace k aktivitám BESIP najdete zde
 
 
kpt. Mgr. Veronika Hodačová
29. 7. 2011

vytisknout  e-mailem