Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
podhomepage

Policie České republiky – Služba cizinecké policie

 

Na ruzyňském letišti přibyla další dvě samoobslužná zařízení EasyGO

Od 10.12.2012 mohou cestující na letišti Václava Havla v Praze využívat k odbavení již 3 samoobslužné brány. 

Systém samoobslužného odbavení cestujících EasyGO je úspěšně provozován na Letišti Václava Havla Praha Ruzyně již od prosince 2011.
V době uvedení do provozu se jednalo o první zařízení svého druhu ve střední a východní Evropě. Česká republika navázala na podobná řešení provozovaná již od roku 2007 ve státech, jakými jsou Portugalsko, Německo, Velká Británie, Finsko nebo Nizozemí.
Zařízení je instalováno na straně příletu na Terminálu 1.
 
EasyGO přinesl držitelům biometrických pasů starších 18ti let, kteří jsou zároveň občany EU, EEA a CH, bezprostřední výhodu v podobě úspory času při přechodu státní hranice, kde jsou systémem v krátkém čase samoobslužně odbaveni. Současně byla zvýšena i míra bezpečnosti kontroly dokladu a jeho držitelů.
Již první měsíce provozu ukázaly, že zájem o odbavení tímto způsobem bude značný. V prvních 12ti měsících provozu bylo systémem odbaveno více jak 110 000 cestujících. V provozní špičce  se dokonce před systémem EasyGO, který byl instalován v podobě jednoho zařízení, začaly tvořit fronty.
Proto provozovatel systému, kterým je Ředitelství služby cizinecké policie ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, zajistil rozšíření systému o další dvě další zařízení, aby bylo dosaženo navýšení kapacity a zvýšení komfortu cestujících.
Ředitel Služby cizinecké policie plk. Mgr. Milan Majer k tomu řekl: „ Moderní technologie využívané při hraniční kontrole nám umožní zvýšení efektivity při odhalování neoprávněného překračování hranic. Tím, že jeden policista odbavuje tři pracoviště v jeden okamžik, dochází k výraznému zrychlení odbavovacího procesu, a to při zachování všech schengenských standardů.“
 
 
O tom, že systém se těší oblibě cestujících svědčí i četnost opakovaného užití systému, u 5ti cestujících  je již registrováno 25 průchodů. V několika desítkách případů byl systém využit více než dvakrát.
Před rokem se Letiště Václava Havla Praha díky instalaci zařízení Easy Go stalo prvním letištěm ve střední a východní Evropě, které začalo využívat automatické pasové kontroly. Vzhledem k tomu, v jaké míře se cestující naučili tuto moderní technologii využívat, věřím, že rozšíření počtu zařízení ještě více zefektivní odbavení na pasové kontrole,“ řekl Jiří Pos, ředitel a předseda představenstva Letiště Praha, a. s.
Vlastní odbavení je velice efektivní, jednoduché a netrvá déle než 15 sekund. Systém nejprve ověří doklad cestujícího na čtecím terminálu, který je umístěn u vstupu do samoobslužné brány a to včetně oprávněnosti k užití systému. V případě, že doklad naplňuje veškeré požadavky, pokračuje proces odbavení cestujícího dalším krokem, kterým je biometrická verifikace. Fotografie uložená v čipu dokladu je porovnána s fotografií, která je aktuálně pořízena kamerou umístěnou ve výstupních dveřích brány, kde v případě pozitivního výsledku jsou výstupní dveře uvolněny a cestující může pohodlně pokračovat v cestě.

vytisknout  e-mailem