Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Na předvánoční čas jsme připraveni

KRAJ: Ředitel krajského ředitelství se sešel s novináři. 

Čas před vánocemi je časem setkávání a jedno takové se uskutečnilo i dnes na Krajském ředitelství policie Jihomoravského kraje.  Novináři se setkali s krajským ředitelem plk. Leošem Tržilem, jeho náměstkem pro službu kriminální policie a vyšetřování plk. Liborem Kachlíkem a náměstkem pro vnější službu plk. Milošem Machátem.

Krajský ředitel plk. Leoš Tržil, informoval zástupce jednotlivých médií například o doplňování početních stavů nových policistů v rámci jihomoravské policie, opatřeních při příležitosti konání předvánočních akcích, dopravně bezpečnostní situaci ve městě Brně i Jihomoravském kraji. Připomenul také zřízení Hotline linky k měkkým cílům na webových stránkách Ministerstva vnitra, kde veřejnost nalezne podrobnější informace.

V souvislosti s početními stavy policistů zdůraznil, že této problematice je věnována velká pozornost a doplnění stavu nových policistů je složitou záležitostí. Není dostatek vhodných zájemců a je nutné si uvědomit, že i ostatní bezpečnostní sbory hledají nové kolegy. Proto hledáme stále nové cesty a jednou z nich je pořádání také Workshopů pro veřejnost. Zde mají zájemci možnost nahlédnout více do činnosti jednotlivých útvarů v rámci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. Nové policisty hledáme nejen na základní útvary, ale také na odborná pracoviště (více informací na http://www.policie.cz/jihomoravsky-kraj.aspx) vysvětlil krajský ředitel.

V oblasti dopravy konstatoval snížení počtu usmrcených osob při dopravních nehodách. V letošním roce na silnicích Jihomoravského kraje zemřelo o 36 osob méně než loni. I přes toto pozitivní číslo upozornil na nutnost dodržování pravidel silničního provozu a zejména dodržování rychlosti.

Náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování konstatoval, že je ještě předběžné hodnotit rok jako celek. Informoval přítomné o skutečnosti, že v letošním roce došlo na území Jihomoravského kraje k poklesu kriminality. Pozornost kriminalisté zaměřují kromě jiného více na latentní trestnou činnost.

Jihomoravští kriminalisté v letošním roce vyšetřovali celkem 15 případů vraždy včetně pokusů. Všechny tyto případy se podařilo objasnit a pachatele zadržet. V loňském roce vyšetřovali kriminalisté celkem 25 případů vraždy a pouze jedna z nich zůstává do dnešního dne neobjasněna. Kriminalisté i nadále shromažďují a analyzují získané informace k případu z května loňského roku, kdy byl zavražděn senior a dosud neznámý pachatel se pokusil zapálit dům.

Zdůraznil také velmi dobrou spolupráci s kolegy ostatních států zejména ze Slovenska a Rakouska.  Dobrá spolupráce je zejména v oblasti vyšetřování případů krádeží motorových vozidel a v oblasti drogové problematiky.

Náměstek služby kriminální policie a vyšetřování zdůraznil také, že v předvánočním období dochází ke zvýšenému počtu vloupání do rodinných domů. Lidé odjíždějí nakupovat do velkých obchodních center, kde se zdrží hodiny. Pachatelé si vytipují jejich domy a následně provedou vloupání. V této souvislosti připomenul důležitost zabezpečení rodinných domů samotnými majiteli.  

Stejně tak velká koncentrace vozidel na parkovištích je příležitostí pro zloděje. Lidé by i v předvánočním čase měli myslet na to, že ve svých vozidlech nesmí nechávat cenné věci, nezajištěné věci apod. a každý by měl chránit svůj majetek. Stejně tak by každý měl myslet na svou vlastní bezpečnost a to jako účastník silničního provozu. Krajský ředitel apeloval na veřejnost, aby byla všímavá. Pokud zaznamenají například pohyb cizích osob v okolí domů či bytů nebo nestandardní chování osob, aby tuto skutečnost oznámilo na linku 158.

Náměstek pro vnější službu připomněl nejdůležitější  bezpečnostní opatření, která byla realizována v letošním roce na území Jihomoravského kraje. Důležitými opatřeními jsou opatření v rámci konání rizikových fotbalových utkání. Bezpečnostní opatření se obešla bez větších zákroků policistů. Největším opatřením v letošním roce bylo bezpečnostní opatření při příležitosti konání Velké ceny Moto GP. V návaznosti na události v Evropě a extrémní koncentraci osob nejen z České republiky, ale i z mnoha států světa.

Informoval novináře o připravenosti jihomoravských policistů dohlížet na bezpečnost při kulturních předvánočních akcích, které jsou organizovány po celém území kraje. Stejně tak budou policisté dohlížet na bezpečnost v obchodních centrech, přilehlých parkovištích a všude tam, kde je v těchto dnech zvýšená koncentrace osob. Do těchto bezpečnostních opatření jsou zapojeni nejen policisté vnější služby, ale také služby kriminální policie a vyšetřování a služby dopravní policie.

Problematice jak si ochránit svůj osobní majetek, kabelky, telefony, peněženky apod. se věnují také pracovníci oddělení tisku a prevence.  Při svých preventivních aktivitách jako jsou například přednášky pro seniory, základní a střední školy apod. upozorňují kromě jiného také na nebezpečí kapesních krádeží.

Ředitel i oba náměstci Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje poděkovali novinářům za celoroční spolupráci při zveřejňování informací, které pomáhají  při pátrání po hledaných a pohřešovaných osobách, vyšetřování závažné trestné činnosti a celkové informovanosti o činnosti jihomoravské policie prostřednictvím médií.

 

mjr. Bc. Štěpánka Komárová, 1. prosince 2016

 

vytisknout  e-mailem