Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Na pořádek ve městě bude o víkendu dohlížet několik stovek policistů

Jihočeský kraj - Naším úkolem a cílem je ochránit majetek, zdraví, životy občanů a zachovat pořádek a bezpečnost ve městě. (Hlasová schránka 974 221 116) 

Policisté,  nejen v rámci Jihočeského kraje, shromažďují veškeré informace, které se vztahují k sobotě 6. 7. 2013 a k dění v Českých Budějovicích. Na případné narušení veřejného pořádku budou připraveni reagovat a plnit své úkoly tak, jak jim ukládá zákon o Policii České republiky č.273/2008 Sb.,
 
 § 2
Policie slouží veřejnosti. Jejím úkolem je chránit bezpečnost osob a majetku a veřejný pořádek, předcházet trestné činnosti, plnit úkoly podle trestního řádu a další úkoly na úseku vnitřního pořádku a bezpečnosti svěřené jí zákony, přímo použitelnými předpisy Evropských společenství nebo mezinárodními smlouvami, které jsou součástí právního řádu (dále jen „mezinárodní smlouva“).
 
Zachovat pořádek ve městě, bezpečnost osob, ochránit majetek, zdraví a životy obyvatel v našem regionu budou policistům pomáhat kolegové z dalších krajských ředitelství. V rámci bezpečnostního opatření zřídilo Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje štáb, který monitoruje dění v našem městě a svou práci bude odvádět stejně tak jako o uplynulé sobotě.
 
Obyvatele krajského města tak informujeme o větším počtu policistů, kteří budou v tento den vykonávat svou činnost a plnit úkoly v Českých Budějovicích. Především se tato informace vztahuje k sídlišti Máj jeho přilehlému okolí a také k náměstí Přemysla Otakara II.
 
Policisté jsou připraveni čelit případným pokusům o narušení veřejného pořádku. Pokud by k tomuto mělo dojít, budou policisté připraveni každé protiprávní jednání řádně dokumentovat, šetřit a případné viníky v souladu se zákonem postihnout.
 
Spolu se zástupci města, zároveň i my žádáme občany, aby se nezaplétali do pouličních neshod a vyhnuli se zbytečným konfliktům s příznivci jakéhokoliv shromáždění. Pokud by mělo dojít ke střetu policistů s lidmi, dopouštějícími se protiprávního jednání, vyhněte se místům, kde probíhá zásah. V minulém týdnu došlo ke zranění osob, které zákroku „přihlížely“ a zapletly se do davu, proti kterému byl zákrok prováděn. Mezi přihlížejícími byli i lidé s malými dětmi či senioři neuvědomující si, že v této situaci vystavují sami sebe riziku zranění. 
 
Občané mohou přijít v úterý 9. července 2013 od 17.00 hodin do Sportovní haly v krajském městě a společně se zástupci města, Policie České republiky a dalších přijít vyjádřit svůj názor, navrhnout řešení, která by přispěla ke zlepšení soužití lidí na sídlišti Máj a promluvit i o tom, co je v současné době nejvíc zajímá a v této oblasti trápí.
 
V souvislosti s aktuálním děním ve městě připomínáme, že na samém prvopočátku byl incident malých dětí na sídlišti, který vyvrcholil ve vzájemné slovní a fyzické napadení několika dospělých osob. Tímto případem se stále zabývají českobudějovičtí kriminalisté, kteří ve věci zahájili úkony trestního řízení a to pro podezření ze spáchání přečinu výtržnictví.
 
Ulicemi sídliště Máj, od tohoto incidentu projíždí a prochází denně několik desítek policistů a městských strážníků, kteří dohlížejí na veřejný pořádek.
 
V zájmu nejen jihočeských policistů je zachovat v kraji pořádek a klid. Chceme, aby náš kraj zůstal bezpečným regionem, tak jako tomu bylo doposud.
 
por. Bc. Lenka Holická, pisjc@mvcr.cz
 
4. července 2013
 

vytisknout  e-mailem