Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Na neukázněné řidiče dohlížel opět TOP SPEED TEAM

KRAJ - Během tohoto týdne probíhala na Liberecku, na silnici I. třídy č. 13 v úseku Mníšek - hraniční přechod Habartice dopravně bezpečnostní akce.  

Ve dnech 4. a 5. října 2016 se mohli řidiči na Liberecku, na silnici I. třídy č. 13, na úseku Mníšek - hraniční přechod s Polskou republikou  v Habarticích setkat  s několika hlídkami dopravních policistů. Do acke byl opět nasazen speicální dopravní tým takzvaný "TOP SPEED TEAM". Policisté tak reagují na napříznivý vývoj dopravní nehodovosti na daném teritoriu.

Tým, který je v tuto chvíli jako jediný v České republice a vznikl na Krajském ředitelství policie Libereckého kraje, tvoří služební vozidla v civilním provedení s instalovaným rychloměrným zařízením RAMER 10 C, z každého Územního odboru - Liberec, Jablonec nad Nisou, Semily, Česká Lípa vždy jedno vozidlo a také jedno vozidlo z oddělení silničního dohledu odboru služby dopravní policie při Krajském ředitelství policie Libereckého kraje. "Tým pěti vozidel byl zřízen proto, abychom mohli reagovat na konkrétní situace v celém kraji na různých problémových silnicíh, kde dochází k častým pácháním dopravních přestupků, vážným nebo častým dopravním nehodám, apod. " sdělil vrchní komisař z odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje kpt. Ing. Jan Frieser. "V určitém čase jsme tak schopni soustředit tato vozidla a výkon služby na určitém místě a eliminovat tak riziková jednání řidičů vozidel, a tím i zároveň předcházet vážným či četným dopravním nehodám v určitém úseku. Jsme také schopni reagovat i na nově zniklé situace" dodal kpt. Jan Frieser.

5

Dopravně bezpečnostní akce  byla zaměřena prioritně na dodržování nejvyšší povolené rychlosti řidiči vozidel, ale dále také i na způsob jízdy, na dodržování pravidel silničního provozu řidiči vozidel, technický stav vozidel, používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů, ale policisté sledovali i problematiku spojenou s ilegální migrací, pašováním drog a ilegální přepravou zbraní. Kromě toho se zaměřili také na pátrání po odcizených vozidlech, hledaných osobách a věcech. Cílem akce bylo odstranit riziková jednání řidičů vozidel, tedy eliminovat jednání účastníků silničního provozu, kteří obzvláště bezohlednou a agresivní jízdnou vážně ohrožují bezpečnost a plynulost silničního provozu.   

Do akce byly v průběhu akce nasazeny téměř čtyři desítky  policistů z dopravní služby, kteří během dvou dnů zkontrolovali 35 vozidel a odhalili 24 dopravních přestupků. V 17 případech tyto přestupky vyřešili na místě uložením blokových pokut v celkové výši 13.300,- korun a v 7 případech je oznámili příslušnému správnímu orgánu, tedy příslušnému Obecnímu úřadu či Magistrátu města Liberce. Z celkového počtu 24 dopravních přestupků se jich 21 týkalo nedodržení nejvyšší dovolené rychlosti, ať už v obci či mimo obec. V 15 případech vyřešili tento přestupek policisté na místě blokově v celkové výši 10.800,- korun a 6 přestupků oznámili správnímu orgánu. Pozitivní je, že ani jeden z kontrolovaných řidičů nebyl pod vlivem alkoholu. Během akce řešili policisté dopravní nehodu, kdy účastník nehody odmítl podrobit se orientačnímu testu na drogy. Jednání řidiče je posuzováno jako přestupkové a bude oznámeno příslušnému správnímu orgánu. Řidiči tak hrozí ve správním řízení finanční sankce ve výši od 25.000 do 50.000 korun

Cílem této akce nebylo sankcionování neukázněných řidičů, ale naopak jejich vychovávání a eliminování rizikových jednání tak, aby neohrožovali ostatní účastníky silničního provozu.


7.10.2016
por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem