Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Na nádraží v Bruselu zneškodnili atentátníka s pásem výbušnin

20. června 2017 Na bruselském centrálním železničním nádraží zneškodnili v úterý večer atentátníka s pásem výbušnin. Informovala o tom agentura AFP a další média. Podle svědků podezřelý křičel Alláhu Akbar (Bůh je velký). To je pokřik, který používají džihádisté při útocích. O teroristický útok se podle vyšetřovatelů také útočník snažil. 

Incident se stal zhruba kolem osmé večer SELČ, uvedla agentura AFP. Svědci popisují, že slyšeli, jak někdo křičí Alláhu Akbar, a pak se ozvala rána.„Nebyl to vlastně velký výbuch, ale dopady to docela velké mělo. Lidé utíkali pryč,“ citovala AFP jednoho ze svědků.

Vyšetřovatelé nedlouho poté uvedli, že ozbrojené složky mají situaci pod kontrolou. Později popsali, že se jednalo o nezdařený bombový útok.

Atentátník chtěl zřejmě spustit výbušné zařízení ve chvíli, kdy upoutal pozornost ozbrojené hlídky, uvedl deník La Libre.

Vyšetřovatelé krátce po incidentu konstatovali, že útočník byl „zneutralizován”. Podle pozdějšího vyjádření na něj začali při útoku střílet vojáci.

Prokuratura nejprve mluvila o tom, že „je stále nejasné”, zda přežil, ale po půlnoci potvrdila, že je mrtvý.

Civilisté bez zranění

Podle belgických vyšetřovatelů nebyl při pokusu o útok a následné akci ozbrojených složek zabit ani zraněn žádný civilista.

Kvůli útoku bylo vyklizeno nedaleké bruselské náměstí Grand Place a zastaven provoz dvou linek metra. Belgický premiér Charles Michel svolal na středeční dopoledne bezpečnostní radu státu.

V Belgii platí zvýšená bdělost bezpečnostních složek od loňského března, kdy sebevražední útočníci zabili 32 lidí v bruselském metru a na letišti.

Zdroj: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/441334-na-nadrazi-v-bruselu-zneskodnili-atentatnika-s-pasem-vybusnin.html

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem