Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Na korbách kamionů byla více jak desítka migrantů

KRAJ - Odbor cizinecké policie Středočeského kraje prověřuje migranty, kteří "přijeli" spolu se zahraničními kamióny 

V tomto týdnu vyjížděli policisté z Odboru cizinecké policie Středočeského kraje hned dvakrát v jeden den do terénu, a to z důvodu záchytu migrantů na území Středočeského kraje.

Nejprve se na policii obrátil rumunsky hovořící řidič, který cestoval s nákladní soupravou z Moldavie a zastavil na parkovišti u benzinové čerpací stanice na 52km dálnice D1 ve směru na Prahu. Ihned po zastavení zaznamenal z návěsu bouchání 01
a po jeho otřevření objevil na "korbě" návěsu sedm cizinců, přičemž někteří z nich měli zdravotní problémy, či byli dehydrovaní. Po poskytnutí potřebné zdravotní péče si osoby bez dokladů převzala cizinecké policie. Jednalo se o 7 mužů, přičemž dva z nich uvedli, že jsou nezletilí a cestují bez doprovodu.

Další záchyt migrantů byl zaznamenán v průmyslové zóně na Kladensku. S nákladní soupravou jedoucí z Rumunska "cestovalo" ještě navíc sedm mužů bez jakýchkoliv dokladů. V tomto případě se šest mladých mužů hlásilo k věku nezletilých. 

Vzhledem k tomu, že nikdo ze zajištěných cizinců nedisponoval žádnými doklady k prokázání totožnosti, a tedy i skutečného věku, převezli policisté všechny zajištěné muže do Fakultní nemocnice Motol k provedení potřebných procesních úkonů ke zjištění věku, a to rentgenu zápěstních kůstek a k lékařské prohlídce.

Na základě těchto úkonů bylo zjištěno, že cizincům zajištěným na D1 je všem 19 let, v druhém případě záchytu cizinců v průmyslové zóně v Kladně prokázala potřebná vyšetření zletilost u 2 cizinců, ostatní byli blízcí věku mladistvých.

Cizinci, u kterých se prokázala plnoletost, budou převezeni do záchytného zařízení pro cizince a současně s nimi policisté zahájí tzv. Dublinské řízení, tedy řízení o předání do státu, kde si podali žádost o azyl.

Informace o ostatních cizincích, kteří jsou blízcí věku mladistvých, předají policisté orgánu sociálně-právní ochrany dětí. Soud následně musí rozhodnout o jejich možném umístění do zařízení pro děti a mladistvé.

V obou případech záchytu migrantů se jednalo o muže, občany Afgánistánu. Cizinci  zajištěni na D1 "přicestovali" na území naší republiky na korbě kamionu s moldavskou registrační značkou. Řidič původem z Rumunska vyjížděl s nákladem z Turecka a dále cestoval přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko až na území ČR.

Cizinci zajištěni v průmyslové zóně na Kladensku přicestovali v kamionu s registrační značkou i řidičem z Rumunska, odkud kamion vyjížděl, a přes Maďarsko přicestoval do České republiky.

Ani jeden z řidičů netušil, že kromě přepravovaného materiálu mají v nákladovém prostoru také nelegální cestující.


mjr. Mgr. Vlasta Suchánková
oddělení tisku a prevence
KŘP Středočeského kraje
5. března 2021
 

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem