Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na kole jen s přilbou

Opavsko - celorepubliková preventivní akce 

V České republice jezdí spousta lidí na jízdním kole rekreačně a prázdniny, dovolené i hezké počasí k tomuto oblíbenému sportu jen přispívají. Opavští dopravní policisté a policejní preventisté se také letos, právě v tomto letním období, připojili k celorepublikové preventivní akci „Na kole jen s přilbou“. Dne 12.07.2023 v dopoledních hodinách vyrazili za cyklisty do Městských sadů v Opavě.

Opavští policisté kontrolovali povinnou výbavu jízdního kola včetně správně nasazené cyklistické přilby, která je do 18 let povinná. Upozorňovali na zákaz řízení kol i koloběžek pod vlivem alkoholu. A dospělých cyklistů, kteří nebyli vybaveni cyklistickou přilbou se ptali, proč ji nepoužívají, když jde o jejich vlastní bezpečnost? Dostalo se jim, zejména potěšujících odpovědí. Mnozí cyklisté pořízení přilby již z bezpečnostních důvodů zvažovali a tedy i policistům přislíbili, že s koupí nebudou nadále otálet. Od policistů dostali mimo jiné i informační leták, kde jsou uvedeny internetové stránky nakolejensprilbou.cz s metodikou bezpečného cyklisty a pod doporučením o bezpečné jízdě také užitečné rady přímo k cyklistickým přilbám. Potkali se s cyklisty i s in-line bruslaři. Děti a dospělé odměňovali drobnými dárky.

Vážení a milí prarodiče, rodiče, děti, prostě všichni co vyrážíte na kole, koloběžce nebo kolečkových bruslích, chcete si užít jízdu bezpečně bez závažných následků? Jedině s kvalitní ochrannou přilbou! A proč jezdit s cyklistickou přilbou? Cyklista, který jede rychlostí 25 km/h a spadne po hlavě dolů, tak tento jeho pád odpovídá pádu po hlavě na beton z výšky 2,5 m. Cyklista patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu a jeho hlava je zároveň nejzranitelnějším místem při nehodách. Zákon k nošení přileb dospělého nenutí, ale každý dospělý by mohl vědět, co tím riskuje! Pád z kola nejčastěji odnese hlava. Proto policisté každoročně apelují: „Rodiče, naučte děti používat cyklistickou přilbu jako samozřejmost. Buďte jim příkladem. Noste přilbu automaticky!“

Následky dopravních nehod mohou být i fatální. Tento fakt dokazují i loňské statistiky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje, které vykazují 6 usmrcených cyklistů při dopravních nehodách v kraji, v letošním roce jde již o 3 případy. Příčiny dopravních nehod bývají různé od nedostatečného věnování se jízdě, nedání přednosti v jízdě až po jízdu pod vlivem alkoholu či jiných návykových látek.

Projekt Na kole jen s přilbou | Na kole jen s přilbou (nakolejensprilbou.cz) vznikl před třinácti lety s cílem snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů. Rovněž v letošním roce projekt podporuje a připojuje se k němu Policie ČR. Více o preventivní akci v Moravskoslezském kraji se dočtete zde:  Na kole jen s přilbou – MS kraj.

  por. Bc. Pavla Welnová / komisař oddělení prevence / 13.07.2023

Odkazy do noveho okna

Na kole jen s přilbou_1

Na kole jen s přilbou 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou_2

Na kole jen s přilbou 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou_3

Na kole jen s přilbou 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou_4

Na kole jen s přilbou 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou_5

Na kole jen s přilbou 

Detailní náhled

Na kole jen s přilbou_6

Na kole jen s přilbou 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem