Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

Na jedné straně měly děti dětský koutek a na druhé straně místnosti ležely drogy

Kriminalisté z 5. oddělení obecné kriminality Prahy I. zadrželi muže, který doma pěstoval marihuanu a v přítomnosti svých dětí nechával na kuchyňské lince extázi, která připomínala bonbóny. Kriminalisté u něj doma nalezli pěstírnu, další drogy a kradená jízdní kola, jejichž majitele nyní hledáme. 

Před přibližně jedním rokem jednatřicetiletý muž zavinil v Praze 6 v ulici Karlovarská dopravní nehodu, při níž policisté zjistili, že řídil pod vlivem drog. Muž krátce před šestou hodinou ranní, i přestože před jízdou užil návykovou látku a byl přinejmenším srozuměn s tím, že po použití návykové látky mohou být jeho psychosomatické schopnosti narušeny natolik, že nebude schopen vozidlo bezpečně ovládat, v křižovatce s ulicí Lišanská nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povrchu komunikace, dostal smyk a s vozidlem přelétl do protisměru. Zde se střetl s protijedoucím vozidlem, které bylo vlivem nárazu odmrštěno mimo komunikaci a narazilo do sloupu. Svým jednáním způsobil jedné osobě zranění, které si vyžádalo její převoz do nemocnice a bezmála měsíční pracovní neschopnost. Přivolaní policisté na místě u muže provedli test na přítomnost omamných a psychotropních látek s pozitivním výsledkem na amfetamin a kokain.  Policisté si u jeho spolujezdce povšimli nápadně nafouklé bundy, kdy se posléze ukázalo, že pod ní ukrývá pytel s přibližně 350 gramy marihuany. Tu si uschoval pod bundu poté, co ho o to požádal jeho kamarád, který způsobil nehodu. Navíc se ukázalo, že ve vozidle pod sedačkou muž schoval dalších přibližně 200 gramů marihuany. Mimo trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky si tehdy odnesl i obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy.

O pár měsíců později jej policisté přistihli v nočních hodinách v Praze 7, kde se proháněl na skútru. Při kontrole u něj policisté nalezli mimo marihuany i kokain a další návykové látky. V tomto případě se svým jednáním opět dopustil dvou trestných činů.

Ačkoliv mu byl Obvodním soudem pro Prahu 6 v listopadu loňského roku uložen trest se zákazem činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel, o měsíc později prokazatelně sedal opakovaně za volat svého vozidla, kdy vozil děti do školy a na další místa.  

Díky velmi dobré operativně pátrací činnosti kriminalisté odhalili dům, který si pronajal a v prvním patře pěstoval marihuanu. V souvislosti s pěstováním drog si dokonce pronajal i lodní kontejner, v němž skladoval drogy a všechny potřebné komponenty pro pěstování.  Policisté dalším šetřením zjistili, že v minimálně třech pěstebních cyklech vypěstoval blíže nezjištěné množství konopí, které následně zpracoval procesem sklizně, sušení, oddělením jednotlivých částí, nabalení a rozvážení. Při tomto procesu mu pomáhala jeho devatenáctiletá přítelkyně, která se starala především o pěstování, zalévání a hnojení rostlin, na druhou stranu se její partner staral o distribuci marihuany, kokainu a extáze.

Kriminalisté muže, před pronajatým domem v Hostivici u Prahy, v němž pěstoval marihuanu a kde pobývaly i jeho malé děti, poslední lednový den zadrželi.  Druhou spolupachatelku posléze zadrželi v místě jejích zaměstnání v centru hlavního města.  Jednatřicetiletý muž a jeho devatenáctiletá přítelkyně si následně převzali obvinění z trestného činu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami s jedy. U zadrženého kriminalisté rozšířili trestní stíhání o další dva trestné činy a to ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí. Obvinění je v současné chvíli stíhán vazebně a žena na svobodě.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor kriminalisté zajistili větší množství drog, komponentů pro jejich pěstování, výrobu a distribuci. Dále zajistili celkem pět jízdních kol, z nichž již u dvou zjistili, že pocházejí z trestné činnosti. Další tři zajištění kola mají odstraněná identifikační čísla a tudíž s největší pravděpodobností taktéž pocházejí z trestné činnosti. V této souvislosti žádáme veřejnost, v případě, že někdo pozná své odcizené jízdní kolo, ať kontaktuje přímo kriminalisty na tel. čísle 974 856 454.

Prodejem drog muž získal každý měsíc velké množství peněz, které ale z důvodu své závislosti všechny postupně prosázel v kasinech.

kpt. Eva Kropáčová
5.2.2024

vytisknout  e-mailem