Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Na jaře se "Zebrou"

Opavsko - jarní kolo dopravně preventivního projektu "Zebra se za Tebe nerozhlédne" 

Policisté územního odboru Opava se již tradičně zapojili do celorepublikového projektu „Zebra se za Tebe nerozhlédne“, jehož cílem je zvyšovat povědomí správného chování chodců v silničním provozu.
 
V tomto týdnu od 30. března do 1. dubna 2015 je zvýšený dohled hlídek zaměřen na rizikové přechody pro chodce v blízkosti základních škol nejen v Opavě a v příměstských částech, ale také na Hlučínsku, Vítkovsku, v Kravařích, v Hradci nad Moravicí a ve Velkých Heralticích.
 
Zebra se za Tebe nerozhlédneDnes jsme zaměřili svou pozornost zejména na bezpečné přecházení vozovky. Na přechodu a v jeho blízkosti na ulici Bílovecká v Opavě se malí i velcí účastníci silničního provozu mohli s námi setkat a po zodpovězení otázek k dodržování pravidel bezpečné chůze i obdržet upomínkové předměty. Pomáhali jsme v bezpečném přecházení vozovky a nepozorné chodce, kteří se při přecházení spoléhali na zeleného panáčka na semaforu, upozornili, že vždy je nutné se rozhlédnout na obě strany. Všechny oslovené děti věděly, že se před přecházením silnice musí rozhlédnout, jen některé na tuto činnost při přecházení opravdu zapomínaly. Pravidla bezpečného přecházení silnice jsme si s nimi zopakovali a také připomněli důležitost používání reflexních prvků na oblečení, které rovněž významně zvyšují jejich bezpečnost.
 
Strážci zákona se nejen represivně, ale také preventivně v rámci obdobných dopravně preventivních akcí snaží o zvýšení bezpečnosti chodců v silničním provozu. Za první dva měsíce roku 2015 evidujeme 2 nehody zaviněné chodcem a z toho 1 přímo dítětem.Celkem však došlo k 5 nehodám, při kterých byl sražen chodec. Tyto statistická čísla jsou naštěstí menší jak v loňském roce (o 1 méně u nehod zaviněných chodcem a o 2 méně u srážky s chodcem). Nárůst jsme zaznamenali v celkovém počtu dopravních nehod, kterých je za tyto dva měsíce 169, což je o 53 více než v roce 2014. Naopak nás velmi těší, že leden ani únor nepřinesl žádnou nehodu s úmrtím jejich účastníků. To samé se bohužel nedá říci o loňském roce, kde jsme v tomhle období evidovali již 3 usmrcené.
 
Projekt Policie České republiky probíhá dvakrát do roka ve spolupráci s BESIPEM a Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra.
 
 Zebra se za Tebe nerozhlédne - kartičkaZebra se za Tebe nerozhlédne - kartička
 
 
                                                                      
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    nprap. Bc. Pavla Welnová
             vrchní inspektor
skupina tisku a prevence Opava
 
 
Opava 31. března 2015
 

vytisknout  e-mailem