Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muži se chtěli zmocnit nákladu televizorů

KRAJ VYSOČINA: Kriminalisté překazili pachatelům zpronevěru zboží za miliony korun 

Tři pachatele bezprostředně po činu zadrželi v uplynulém týdnu na Plzeňsku v rámci důkladně připravené společné akce kriminalisté z krajského odboru obecné kriminality a kriminalisté z Územního odboru ve Žďáře nad Sázavou. Na připravené realizaci úzce  spolupracovali se svými kolegy z Plzně. Do akce byla kromě dalších policejních složek zapojena také zásahová jednotka.
 
Kriminalisté z oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Žďár nad Sázavou získali v uplynulých dnech poznatky o možném připravovaném zločinu zpronevěry. Zpronevěra se měla týkat nákladu přepravovaných televizorů v hodnotě zhruba 7,5 milionu korun, které měl převážet zaměstnanec dopravní společnosti se sídlem ve Středočeském kraji z Plzně do zahraničí. Podezření se nakonec ukázalo jako pravdivé a kriminalisté zadrželi koncem minulého týdne na Plzeňsku tři pachatele bezprostředně po činu. Jednalo se o tři muže ve věku třiadvacet, sedmadvacet a třiačtyřicet let. Všichni pocházejí ze Žďárska.
 
Jak uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie kraje Vysočina plk. Mgr. Pavel Kubiš, pachatelé měli celou věc velmi dobře naplánovanou. Třiadvacetiletý muž ze Žďárska pracoval jako řidič nákladního vozidla. Společně se svým třiačtyřicetiletým otcem připravili plán na to, jak přijít bez práce k penězům.
 „Mladší z dvojice převážel uplynulý týden nákladním vozidlem s přívěsem televizory značky Panasonic. Hodnota nákladu činila více jak pět milionů korun. Náklad televizorů měl putovat do Hamburku  ve Spolkové republice Německo. Muži si naplánovali, že během trasy kamionu po území České republiky vozidlo na vhodném místě odstaví a náklad televizorů přeloží do předem přistavených nejméně tří dodávkových vozidel. Tato vozidla a řidiče k nim měl obstarat otec řidiče kamionu, který sám měl jednu z dodávek řídit,“ popsal původní záměr pachatelů plk. Mgr. Pavel Kubiš.
 
Poté by již prázdný kamion pokračoval na své původně plánované trase do Spolkové republiky Německo. Tam by pak řidič oznámil smyšlené vykradení převáženého nákladu. Jak kriminalisté dále zjistili, muži již  měli dokonce na zpronevěřené  televizory nachystaný odbyt, který zajišťoval otec řidiče. Zboží chtěli prodat dalším osobám, především pak v Praze a na Žďársku.
 
Jejich plány se ale kriminalistům podařilo překazit.  Náklad televizorů skutečně vyjel uplynulé úterý v nočních hodinách na plánovanou trasu z Plzně do Německa.  Řidič kamion  na pečlivě vybraném a opuštěném místě - na parkovišti u uzavřené benzínové čerpací stanice v Plzni - Liticích – vozidlo odstavil, odstranil plombu od nákladu a společně s otcem a dalším spolupachatelem najatým k tomuto činu začali překládat převážené zboží. Oproti původnímu zamýšlenému plánu se však pachatelům podařilo obstarat pouze jedno dodávkové vozidlo, do kterého naložili televizory jen za několik set tisíc korun. Ihned po odjezdu z místa překládky byli všichni pachatelé zadrženi zásahovou jednotkou. Celý případ byl k vedení dalšího trestního řízení z důvodu místní a věcné příslušnosti předán kriminalistům Městského ředitelství policie Plzeň.
 
mjr. JUDr. Dana Čírtková, vrchní komisař
13. listopad 2012
 
 
 

vytisknout  e-mailem