Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Muži nenechte se vydírat!

SVITAVSKO – Díky smyšleným legendám můžete přijít o statisíce korun. 

Podvodníci pod smyšlenými legendami vydírají své oběti. Vydírání mužů za použití choulostivých příběhů jsme zaznamenali po celé České republice, proto buďte obezřetní a nenechte se okrást o značné úspory. Vám sdělené informace si pečlivě ověřte a především omezte intimní komunikaci přes sociální sítě. Tímto opatřením výrazně snížíte riziko nepříjemných okamžiků, které zažily vydírané oběti.  

Svitavští kriminalisté rozplétají sérii vydíraných mužů, kteří zažili v průběhu roku 2020 velmi podobné příběhy se sexuální zápletkou. U podání vysvětlení si od mužů vyslechli následující legendy.

Šestatřicetiletý muž se přes internetovou seznamku nejprve seznámil a poté si dopisoval s ženou. Po výměně několika zpráv jí poslal fotografii intimních partií a chvíle strávené u mobilu nebral příliš vážně. Situace se změnila, když mu ze skrytého telefonního čísla zavolala údajná matka dcery, s níž si intimní fotografie vyměňoval. Žena mu sdělila, že se nachází na policii a podává na muže trestní oznámení. Telefonní hovor pokračoval s údajným policistou, který mu sdělil: „Pokud nechce, aby na vás paní podávala trestní oznámení, může se s ní mimosoudně vyrovnat částkou 200 tisíc korun“. Dále dodal „… s tím, že po dohodě žena uvedla, že jí bude stačit částka 150 tisíc korun“.  V tomto případě se muž zachoval správně, požadovanou částku nezaplatil a o finanční hotovost nepřišel. Podobným způsobem nepřišel o své 200 tisícové úspory další takto vydíraný muž.

Obdobný scénář byl opět ženou telefonicky sdělen třicetiletému muži, který nátlaku podlehl a tak přišel o 200 tisíc korun.

Následující příběh také bohužel nemá dobrý konec.

Dvaatřicetiletému muži volá muž, který se představí jako policista z kriminálky a sděluje mu: „Mám u sebe paní, která vás chce udat za znásilnění její dcery, a pokud pošlete této paní na bankovní účet finanční částku ve výši 100 tisíc korun, tak vás neudá“. V tomto případě mladý muž, i když neměl o znásilnění ženy ponětí, si peníze vypůjčil a odeslal.

Není vyloučeno, že poškozených mužů může být tímto způsobem mnohem více.

V souvislosti s těmito případy pátráme po ženě zachycené na fotografiích a videozáznamu, která by nám mohla k případu poskytnout důležité informace. Pokud ženu znáte a víte, kde se nachází, sdělte nám tuto informaci na linku 158 nebo na telefonní čísla 974 578 324 a 601 313 978.  

Neznámému pachateli/pachatelům hrozí za přečin vydírání až čtyřletý trest odnětí svobody nebo trest peněžitý.

18. února 2021
por. Mgr. Lenka Vilímková

vytisknout  e-mailem