Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muži distribuovali pervitin ve velkém

JIHLAVSKO: Oba obvinění muži byli vzati do vazby 

Kriminalisté jihlavského územního odboru dopadli tento týden dva muže, kteří spolu obchodovali s pervitinem. Jeden z nich poté drogu dále distribuoval. Podezřelé muže kriminalisté zadrželi v Kolíně bezprostředně poté, co si mezi sebou pervitin a peníze vyměnili. Rukama mužů prošlo celkem mezi půl až jedním kilogramem drogy. Kriminalisté zajistili desítky tisíc korun a necelých osmdesát gramů pervitinu ukrytého v sáčku od kávy. Další věci zajistili při prohlídce dvou vozidel. Policejní komisař zahájil trestní stíhání mužů ve věku čtyřiadvacet a pětačtyřicet let, kteří byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu. Oba byli již v minulosti za drogovou trestnou činnost soudně trestáni a skončili ve vazební věznici.

Distributory pervitinu se jihlavským kriminalistům podařilo dopadnout na základě velmi dobrého operativního šetření. Realizaci provedli v úterý 24. května na území Středočeského kraje. Ve večerních hodinách zadrželi v Kolíně na parkovišti u obchodního domu celkem čtyři osoby důvodně podezřelé ze spáchání drogové trestné činnosti, tři muže a ženu. Bezprostředně před policejním zákrokem došlo mezi dvěma podezřelými muži ke směně pervitinu a peněz. „Zajistili jsme sáček od kávy, ve kterém byla droga ukrytá, a také sedmdesát tisíc korun,“ přiblížil por. Bc. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Všechny čtyři zadržené převezli policisté na oddělení služby kriminální policie a vyšetřování do Jihlavy, kde byli muži a žena umístěni do policejních cel. Dále provedli kriminalisté prohlídku dvou vozidel, kterými zadržení do Kolína přicestovali, a zajistili další finanční hotovost. Zajištěná droga bude podrobena odbornému zkoumání.  

Policejní komisař zahájil na základě shromážděných důkazů trestní stíhání čtyřiadvacetiletého muže z Telčska a pětačtyřicetiletého muže z Děčínska. „Oba muži byli obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, oba muži byli již v minulosti za drogovou trestnou činnost soudně trestáni. Starší z obviněných si navíc v minulosti odpykal trest také za krádeže a v současné době je ve zkušební době podmíněného odsouzení.

Oba muži jsou obviněni z toho, že prodávali drogu, a to ve značném rozsahu. Starší z nich dodával pervitin mladšímu a ten ji poté dále distribuoval na Telčsku. Vždy se spolu nejprve dohodli na předání, poté na smluvené místo přijeli vozidly a sešli se. Pro výměnu drogy za peníze si muži volili parkoviště u obchodních domů převážně v Kolíně, ale i dalších místech republiky. Pervitin si mladší z mužů koupil od pětačtyřicetiletého muže v několika desítkách případů. Celkové množství drogy, které takto získal, se pohybuje mezi půl až jedním kilogramem, a částka, kterou za pervitin zaplatil je 400 až 900 tisíc korun. „Čtyřiadvacetiletý muž nejprve jezdil na místa předání drogy jako řidič, sám je ale také uživatelem pervitinu, a o řidičský průkaz přišel, když ho zastavila policejní hlídka a při kontrole policisté zjistili, že je řidič pod vlivem drog,“ řekl komisař Radim Novák. Jak dále dodal, když následně muž potřeboval pro drogu dojet, využíval proto jako řidiče další osoby. Tak tomu bylo i v úterý 24. května. Čtyřiadvacetiletého muže přivezl do Kolína vozidlem dvacetiletý muž a s druhým obviněným přijela na parkoviště obchodního domu mladá žena, oba byli poté také při zákroku zadrženi. Dvacetiletý zadržený muž a žena byli po provedení všech nezbytných procesních úkonů propuštěni na svobodu.  

Čtyřiadvacetiletý obviněný muž nakoupenou drogu užíval zčásti pro sebe a také ji poskytoval dalším osobám. Pervitin distribuoval zejména na území města Telč. Drogu poskytl dalším lidem v desítkách případů. „Pervitin muž převážně prodával, předával ho ale také jako splátku za nájemné nebo drogu poskytoval jako protislužbu za dopravu vozidlem nebo různé služby,“ doplnil komisař Radim Novák. Muž měl v plánu v blízké době odcestovat to zahraničí, to už se mu ale nepodařilo, neboť jeho drogovou trestnou činnost ukončili tento týden jihlavští kriminalisté.

„Na oba obviněné byl podán návrh na vzetí do vazby,“ dodal npor. Pavel Krčál. Poté, co soud rozhodl o vzetí čtyřiadvacetiletého a pětačtyřicetiletého muže do vazby, eskortovali policisté oba obviněné do věznice.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchaný zvlášť závažný zločin hrozí oběma obviněným mužům trest odnětí svobody až na deset let.         

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

27. května 2016

vytisknout  e-mailem