Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muži byli obviněni ze závažné násilné trestné činnosti

JIHLAVSKO: Napadený muž utrpěl mimo jiné řezné poranění  

Kriminalisté jihlavského územního odboru zahájili trestní stíhání dvou cizinců, kteří na začátku října v jihlavském zábavním podniku napadli pracovníka ostrahy. Napadený muž utrpěl zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření. Policejní komisař zahájil trestní stíhání mužů ve věku třicet a sedmatřicet let, mladší z nich byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu.

Oznámení o fyzickém napadení v areálu zábavního a obchodního centra na ulici Březinova v Jihlavě přijali policisté v sobotu 1. října před druhou hodinou v noci. Na místo okamžitě vyjely policejní hlídky a přivoláni byli také strážníci městské policie. Vzhledem ke zranění, ke kterému v zábavním podniku došlo, směřovala do areálu také zdravotnická záchranná služba. Jednoho podezřelého cizince policisté zajistili v podniku, kde ho do příjezdu policistů zadrželi další návštěvníci. Druhý podezřelý muž z místa utekl, vypátrán a zajištěn byl v areálu zábavního centra. Napadený muž utrpěl mimo jiné řezné poranění a na ošetření byl vozidlem zdravotnické záchranné služby odvezen do jihlavské nemocnice. Oba podezřelí cizinci byli pod vlivem alkoholu. Policisté u nich provedli dechové zkoušky, při kterých mužům naměřili hodnoty 1,5 a 1,86 promile alkoholu. Oba opilé cizince eskortovali policisté na protialkoholní záchytnou stanici. Po vystřízlivění putovali podezřelí muži do policejní cely a byly s nimi provedeny všechny nezbytné procesní úkony.

Místo činu policisté důkladně ohledali, zadokumentovali a zajistili stopy, dále provedli v zábavním podniku i jeho okolí šetření a zahájili úkony trestního řízení pro spáchání trestných činů. Prověřování případu převzali jihlavští kriminalisté. Provedli výslechy osob, shromáždili důkazy, vyhodnotili kamerové záznamy a v neposlední řadě si vyžádali také lékařské zprávy.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání cizinců ve věku třicet a sedmatřicet let. „Mladší z nich byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu těžkého ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a přečinu výtržnictví,“ řekl npor. Bc. Pavel Krčál, zástupce vedoucího oddělení obecné kriminality. Sedmatřicetiletý cizinec byl obviněn ze spáchání tří trestných činů, a to vydírání, nebezpečného vyhrožování se zbraní a výtržnictví.

Násilí, ke kterému na začátku října v jihlavském zábavním podniku došlo, předcházelo nevhodné chování opilých cizinců vůči dalším návštěvníkům. Ostrahou byli oba podezřelí muži opakovaně upozorněni a vyzváni, aby svého jednání zanechali. Když následně jeden z pracovníků ostrahy pořizoval fotografii na mobilní telefon, jeden z podnapilých cizinců k němu přišel a začal mu vyhrožovat. Napadeného se zastal návštěvník podniku, kterého ale druhý cizinec napadl úderem pěstí, poté skleněnou lahví udeřil do oblasti hlavy pracovníka ostrahy, a v útoku pokračoval, i když zraněný muž upadl na zem. V dalším násilí mu zabránili a do příjezdu policistů ho na místě zdrželi ostatní přítomní v zábavním podniku. Druhý opilý cizinec utekl ven, poté se do podniku ještě vrátil a v ruce držel rozbité lahve, které následně odhodil ve směru ke zraněnému napadenému muži, utekl a poté byl také zajištěn.

Napadený pracovník ostrahy utrpěl při útoku mimo jiné řeznou ránu pod dolní čelistí a pouze shodou okolností nedošlo k závažnějšímu následku. Zranění napadeného návštěvníka podniku si nevyžádalo lékařské ošetření.

Případ kriminalisté dále vyšetřují. Za spáchání zvlášť závažné násilné trestné činnosti hrozí třicetiletému obviněnému muži trest odnětí svobody až na deset let. Sedmatřicetiletý cizinec může být postižen trestem odnětí svobody až na čtyři roky.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

20. října 2016

vytisknout  e-mailem