Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muže, který okrádal starší ženy, policisté dopadli

TŘEBÍČSKO: Mladík byl obviněn ze spáchání tří trestných činů 

Třebíčským policistům se podařilo dopadnout muže, který v Třebíči okrádal starší ženy. Jeho cílem se stalo celkem šest žen, které náhodně potkal na ulici. Okradené připravil muž o kabelky, které jim vytrhl z ruky nebo strhl z ramene. Kromě krádeží má muž na svědomí ještě loupežné přepadení, při kterém napadená žena utrpěla vážné zranění. Kriminalisté zahájili trestní stíhání osmnáctiletého mladíka, který byl obviněn ze spáchání tří trestných činů.

Na přelomu loňského a letošního roku došlo v Třebíči ke třem krádežím, které měly obdobný průběh. V první polovině prosince, ve středu 30. prosince a o necelý týden později okradl pachatel ženy, které šly po ulici. Ve dvou případech došlo k činu v časných ranních hodinách, v jednom večer. Ženy byly okradeny v různých částech Třebíče. Dvěma je přes sedmdesát let, třetí je pětapadesát. Pachatel vždy ženy překvapil, přiběhl k nim zezadu a odcizil jim kabelku, kterou nesly v ruce nebo měly zavěšenou přes rameno, a okamžitě z místa utekl. Okradené ženy vždy případ oznámily na policii a po pachateli policisté ihned začali pátrat, jeho dopadení věnovali maximální úsilí. Při prověřování krádeží vzniklo brzy podezření, že se ve všech třech případech jedná o shodného pachatele. Navíc policisté prověřovali, zda se muž nedopustil ještě dalších útoků na ženy, ke kterým došlo na začátku loňského roku, což se později také potvrdilo.

Úspěšným zakončením intenzivního prověřování a operativního šetření policistů bylo zjištění totožnosti podezřelého. Policisté muže důvodně podezřelého ze spáchání trestné činnosti vypátrali a zadrželi. Zadrženého mladíka umístili do policejní cely.

Na základě shromážděných důkazů zahájil policejní komisař trestní stíhání osmnáctiletého muže z Třebíčska. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu krádeže a přečinu neoprávněného opatření padělání a pozměnění platebního prostředku, dále byl obviněn ještě z provinění loupeže a provinění krádeže, kterých se dopustil v době, kdy byl mladistvý,“ řekl npor. Mgr. Josef Vodák, vedoucí oddělení obecné kriminality. Obviněný mladík byl již v minulosti soudně trestán, a to za drogovou trestnou činnost. Odsouzen byl vloni v červnu a zkušební dobu má stanovenou až do letošního března.

Kromě tří případů okradení starších žen z přelomu loňského a letošního roku je mladý muž obviněn ještě z dalších tří krádeží a jedné loupeže, ke kterým došlo v různých částech Třebíče vloni v lednu a dubnu. Při krádežích se muž i v těchto případech zaměřil na starší ženy jdoucí po ulici, dvěma je přes osmdesát, třetí bezmála sedmdesát let. Všechny tři byly okradeny ve večerních hodinách a přišly o svoji kabelku, kterou držely v ruce. Jednání muže bylo nečekané, rychlé a ihned po krádeži z místa utekl. K loupežnému přepadení, ze spáchání kterého je muž také obviněn, došlo v dubnu v nočních hodinách. Do ženy jdoucí po ulici strčil, ta upadla a mladý muž jí kabelku vytrhl z ruky. Přepadená žena utrpěla při útoku vážnější zranění, které si vyžádalo lékařské ošetření v nemocnici, a se kterým se ještě stále léčí.

V kabelkách měly okradené ženy uložené peněženky s finanční hotovostí, mobilní telefony, osobní doklady, platební karty a množství dalších věcí. V některých případech byla část odcizených věcí nalezena, neboť je muž po krádeži na náhodném místě odhodil.

Případ kriminalisté dále vyšetřují.

Za trestnou činnost hrozí obviněnému muži trest odnětí svobody až na pět let.

por. Bc. Jana Kroutilová, komisař

21. ledna 2016

vytisknout  e-mailem