Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Muž zkolaboval za volantem

LIBERECKO – Život mu zachránili policisté za použití přístroje AED. 

Když v úterý 28. června projížděli policisté cizinecké policie prap. Major a prap. Mrázek křižovatku ulic Dobiášova a Vratislavická, povšimli si, že se osobní automobil, v jehož těsném závěsu jeli, chová nestandardně. Osádku tvořil pouze řidič, který nenadále sjel mimo vozovku na travnatou plochu, kde vozidlo zastavil. Policisté se rozhodli vozidlo i s osádkou zkontrolovat. Za volantem našli muže v bezvědomí. Okamžitě jej z vozidla vynesli na travnatou plochu. Když zjistili, že nedýchá a nemá hmatatelný tep, zahájili srdeční masáž a na místo přivolali záchrannou službu. V danou chvíli se v jejich těsné blízkosti nacházeli kolegové z oddělení hlídkové služby pprap. Dušátko a pprap. Kolomazník. V okamžiku, kdy spatřili odstavené služební vozidlo svých kolegů a následně zjistili, že se kolegové z cizinecké policie snaží obnovit životní funkce onoho muže, nezaváhali ani minutu a přispěchali s automatickým externím defibrilátorem (AED). Přístroj po připojení doporučil výboj. Po jeho provedení pokračovali policisté v nepřímé masáži srdce až do příjezdu Zdravotnické záchranné služby Liberec a zdravotníkům pacienta předali ve stabilizovaném stavu a při vědomí. 

Nelze než podotknout, že se opět jasně ukázalo, jak velkým přínosem je vybavení policistů defibrilátorem AED. Přístroj však mimo policie a rychlé záchranné služby používají také hasiči, horská služba a dnes už je umístěn i na místech s větším pohybem osob, např. v nákupních centrech.

Závěrem je určitě na místě vyzdvihnout rychlý zásah policistů a výbornou reakci, díky níž zachránili to nejcennější, tedy lidský život. Za velmi kvalitně odvedenou pomoc získali oprávněné poděkování i od svých kolegů zdravotníků.

1.7.2022
nprap. Bc. Adéla Fialová
Oddělení tisku a prevence KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

prap. Major a prap. Mrázek

prap. Major a prap. Mrázek 

Detailní náhled

pprap. Dušátko a pprap. Kolomazník

pprap. Dušátko a pprap. Kolomazník 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem