Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž týral svého psa

ŽĎÁRSKO: Majitel psa je podezřelý z trestného činu týrání zvířat 

Žďárští kriminalisté vedou zkrácené přípravné řízení ve věci týrání psa. Sedmadvacetiletý muž je podezřelý z toho, že nezajistil potřebnou péči svému psovi a tím mu způsobil utrpení a zdravotní komplikace.
 
Šestého července přijali policisté oznámení o možném týrání psa, ke kterému mělo docházet v obci na Žďársku. Na místo vyjela hlídka žďárského obvodního oddělení, na kterou zde již čekali pracovníci občanského sdružení zabývajícího se ochranou a výcvikem psů. Policisté zjistili, že na zahradě u domu je na krátkém řetězu u plotu uvázán pitbulteriér, který má řetěz téměř zarostlý do krku. Dalším šetřením na místě zjistili, že pes je takto uvázán téměř stále a pravděpodobně nemá dostatek krmiva a vody. Pracovníci sdružení proto psa okamžitě převezli k ošetření k veterinárnímu lékaři a poté ho umístili do útulku. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat a případ začali prověřovat.
Policisté zjistili, že majitelem psa je sedmadvacetiletý muž. Ten psa koupil v listopadu loňského roku a zhruba na začátku letošního června ho umístil na pozemek u rodinného domu. Psa uvázal na krátký řetěz u plotu a jako přístřešek proti povětrnostním vlivům mu dal k plotu pouze eternitovou desku. Psovi nechal řetěz stále nasazený a způsobil mu tak na krku ránu se strupy a ztrátou srsti. Pes byl dehydrovaný, žil v nevyhovujících podmínkách na malém prostoru a trpěl zdravotními problémy. Majitel mu navíc nezajistil veterinární péči ani povinná očkování.
Případ si převzali kriminalisté. Po provedení procesních úkonů a zajištění odborného vyjádření kriminalisté v pátek majiteli psa sdělili podezření ze spáchání trestného činu týrání zvířat. Případ řeší ve zkráceném přípravném řízení, podezřelému hrozí trest odnětí svobody až na dva roky.
 
por. Bc. Monika Pátková, komisař
31. srpna 2015

vytisknout  e-mailem