Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Muž trpící schizofrenií ohrožoval mečem sebe, své blízké a policisty

BENEŠOVSKO - Díky rychlému zásahu policistů muž sobě ani ostatním neublížil 

Operační důstojník přijal 7. září 2021, krátce po 14. hodině, na linku 158 oznámení o tom, že v jednom domě v Poříčí nad Sázavou sedmatřicetiletý muž vyhrožuje sebevraždou a ohrožuje sebe i své blízké mečem. Na místo události okamžitě vyjeli policisté Oddělení hlídkové služby Benešov a Obvodního oddělení Čerčany.

Na místě se nacházel agresivní muž, trpící schizofrenií, který ohrožoval nejen sebe, ale i své blízké a vyhrožoval sebevraždou. S ohledem na tuto skutečnosti museli policisté postupovat velmi rychle.
Muže policisté opakovaně vyzvali, aby ze svého úkrytu v domě vystoupil a odhodil meč, tzv. katanu. Muž však ani po opakování výzev neuposlechl a několikrát před policisty katanou seknul, kdy zde hrozilo reálné nebezpečí, že ublíží sobě nebo právě jim. Policisté proto museli použít donucovacích prostředků, a to konkrétně hrozbu namířenou střelnou zbraní a taser, kterým muže dočasně paralyzovali. Ihned po zákroku poskytli muži první předlékařskou pomoc a přivolali i profesionální zdravotníky, kteří muže prohlédli. 

Následně policisté u muže provedli orientační dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu a zjistili, že sedmatřicetiletý muž je silně pod vlivem alkoholu a policistům nadýchal téměř 3 promile. 

Rychlým a profesionálním zásahem policistů nedošlo ke zranění sedmatřicetiletého muže ani ostatních osob. 

Policisté muže na místě zajistili a odvezli na policejní služebnu.

por. Ing. Bc. Barbora Schneeweissová
tisková mluvčí
14. září 2021

vytisknout  e-mailem