Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž převážel v autě varnu pervitinu

JIHLAVSKO: Před policisty se snažil ve vozidle ujet 

Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže, v jehož vozidle nalezli kriminalisté při prohlídce kompletní varnu pervitinu. Muž na konci minulého týdne ujížděl před policejní hlídkou, s automobilem na lesní cestě u Helenína havaroval a při pokusu o útěk z místa nehody byl policisty dostižen. Policisté dále zjistili, že muž řídil vozidlo pod vlivem drog, nevlastní řidičský průkaz a řídil v době, kdy má soudem uložený trest zákazu řízení motorových vozidel. Po lékařském ošetření a hospitalizaci putoval pachatel do policejní cely. Třiatřicetiletý muž byl obviněn ze spáchání dvou trestných činů a následně byl na podaný návrh vzat do vazby. 
 
V pátek 8. března chtěla policejní hlídka v městské části Helenín v Jihlavě zastavit po čtvrté hodině odpoledne vozidlo Lancia Dedra a provést jeho kontrolu. Automobil ale na znamení nezastavil a jeho řidič začal před policisty ujíždět po hlavní silnici směrem k Jihlavě. Policejní hlídka vozidlo okamžitě začala pronásledovat. Automobil odbočil na lesní cestu vedoucí mezi ulicí Lesní v Jihlavě a městskou částí Helenín.  Řidič vozidla Lancia vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy nezvládl na lesní cestě řízení, po projetí zatáčky dostal s autem smyk a vyjel mimo komunikaci, kde s vozidlem narazil do stromu. Po nárazu byl automobil odmrštěn do příkrého svahu. „Při dopravní nehodě se řidič zranil, přesto ještě z havarovaného vozidla ihned vystoupil a začal před policisty utíkat směrem k řece,“ řekl por. Bc. Radim Novák, DiS, komisař oddělení obecné kriminality s tím, že podezřelého muže ale policisté rychle dostihli a vzhledem k jeho zranění přivolali na místo okamžitě zdravotnickou záchrannou službu. Zdravotníci zraněného muže převezli do jihlavské nemocnice na ošetření, kde zůstal hospitalizován. U řidiče nebylo možné provést dechovou zkoušku na zjištění požití alkoholu, byl nařízen odběr krve, neboť policisté u řidiče také provedli test na zjištění ovlivnění návykovou látkou s pozitivním výsledkem na amfetamin, kdy se pravděpodobně jednalo o pervitin. Při kontrole dále zjistili, že muž nevlastní řidičské oprávnění a nepředložil ani doklady nutné pro provoz vozidla. Havarované vozidlo policisté zajistili. Prověřování případu převzali kriminalisté jihlavského územního odboru. Na základě vydaného soudního příkazu kriminalisté následně provedli prohlídku jiných prostor, v tomto případě vozidla Lancia. „Při prohlídce jsme v automobilu nalezli a zajistili předměty a chemikálie určené k nedovolené výrobě psychotropní látky, kdy se jednalo o kompletní varnu pervitinu, dále injekční stříkačky, obaly od léků a finanční hotovost,“ řekl komisař Radim Novák. Jak dále dodal, kriminalisté ve vozidle nalezli a zajistili také plastové sáčky s obsahem bílé látky, které již společně s ostatními předměty zaslali k provedení odborné expertízy.
Dalším šetřením bylo zjištěno, že podezřelý muž byl v minulosti soudem již více než v deseti případech pravomocně odsouzen a mimo jiné mu byl uložen trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel na dobu devíti let, a to až do roku 2018. Taktéž se jedná o osobu, na jejíž poslední tresty se vztahuje amnestie. Tento týden byl podezřelý muž z nemocnice propuštěn a policisté ho umístili do policejní cely. Na základě shromážděných důkazních prostředků zahájil policejní komisař trestní stíhání třiatřicetiletého muže. „Muž byl obviněn ze spáchání přečinu výroba a držení předmětu k nedovolené výrobě omamné a psychotropní látky a jedu a přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání,“ upřesnil komisař Radim Novák, k čemuž dodal, že právní kvalifikace se může po provedených expertizách změnit výrazně k tíži obviněného. Obviněný muž se také dopustil několika dopravních přestupků.
 
Na základě podaného návrhu byl obviněný vzat ve čtvrtek do vazby a následně jej policisté eskortovali do věznice.
Kriminalisté případ dále vyšetřují. Podstatné budou zejména výsledky expertiz, které kriminalisté zadali znalcům. Zda se muž dopustil dalšího trestného činu v souvislosti s jeho řízením vozidla pod vlivem drog, bude vyjasněno v dalším průběhu vyšetřování.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
17. března 2013
 

vytisknout  e-mailem