Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž nekale podnikal s energií

KRAJ - Dlužná částka se v závěru podnikání vyšplhala na závratných téměř 22,5 milionů korun.  

Královéhradečtí kriminalisté Odboru hospodářské kriminality zahájili trestní stíhání dvou mužů, Čecha a Lotyše, které obvinili ze spáchání závažných hospodářských deliktů.
Na počátku jejich nezákonného jednání stálo podnikání firmy z Hradce Králové, zastoupené jediným jednatelem, 34letým mužem z Královéhradecka. Podnikatel se zaměřil na nákup a prodej elektrické energie. Soustřeďoval koncové odběratele, kterým zajišťoval výhodnější platební podmínky. V současné době zcela běžná praxe, vytvářející konkurenční prostředí, ale pouze do té doby, pokud jsou platby od odběratelů přeposílány včas a v plné výši dodavatelům. Což se v případě firmy obviněného podnikatele nedělo. Dlužná částka se v závěru tohoto podnikání vyšplhala na závratných téměř 22,5 milionů korun.
Podnikatel je ve svém okolí známý jako člověk, který si rád užívá luxusu. Problém ale je, že peníze, které tak rád utrácel, nebyly jeho, ale firem, od kterých energii nakupoval. Dá se tedy říci, že si užíval výrazně nad své poměry.
Vyšetřovatel muže viní z toho, že se v okamžiku, kdy bylo zřejmé, že nebude schopen dostát svým závazkům a pohledávky platit, prodal firmu novému jednateli. Tím se stal právě druhý obviněný, 32letý muž lotyšské státní příslušnosti.
Dle předložených dokladů  v listopadu loňského roku došlo k převodu předmětné firmy na cizince, který byl v České republice zhruba dva roky za účelem práce. Tento v podstatě nemajetný muž s velmi malými výdělky měl zaplatit za převod obchodního podílu 500.000 Kč. Podpisem smlouvy v Praze na sebe převzal veškerá aktiva i pasiva firmy, aniž by fyzicky převzal jakékoliv účetní doklady nebo hotovost. Podpisem totiž stvrdil i převzetí finanční hotovosti ve výši více než 13 milionů korun.
Z výpovědi cizince je zřejmé, že jediný zisk, který z takto provedeného převodu společnosti měl, bylo 30.000 Kč vyplacených při přebírání firmy.
Pro zvýšení věrohodnosti byl ostatním zaměstnancům firmy nový jednatel představen jako solventní a fundovaný člověk, který se zabývá prodejem silové energie a plynu v ČR. I právní úkon byl provedený bezchybně „na oko“ tak, aby nebylo v budoucnu možné převod zpochybnit. Cizinci bylo doporučeno v co nejkratším čase vycestovat z České republiky a ztratit se nenávratně z dohledu orgánům činných v trestním řízení. Ztratit se tedy měly i všechny důkazy.
Oba aktéři se ale přepočítali. Původní majitel nepočítal s tím, že kriminalisté nového jednatele vypátrají a zadrží ještě dříve, než stihne vycestovat, nový zase s tím, že s výdělkem 30.000 korun získá zadluženou firmu, na kterou věřitelé podávají trestní oznámení a požadují vyplacení mnohamilionových škod.
Mezi poškozené můžeme počítat i stovky koncových odběratelů, kteří ačkoliv včas a řádně za odebranou energii platili, budou  si muset v krátké době sjednat odběr u jiné společnosti.
Oba muži jsou obviněni ze spáchání zvlášť závažného zločinu zpronevěra a přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.
Cizinec je v tuto chvíli již stíhán vazebně, o vazební stíhání druhého obviněného rozhodne soud v nejbližší době.
Pokud budou obvinění odsouzeni, hrozí jim až 10leté vězení.

mjr. Mgr. Ivana Ježková
28. 5. 2014, 10:00

 

vytisknout  e-mailem