Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

Muž nařkl policisty, že jsou opilí

KRAJ VYSOČINA: Soudce muži za pomluvu uložil pokutu 10 000 Kč 

Jasný a nekompromisní signál k veřejnosti vyslal nedávno svým rozhodnutím samosoudce okresního soudu v Havlíčkově Brodě. Muži, který o službu konajících dopravních policistech prohlašoval, že jsou opilí, uložil pokutu ve výši 10 000 korun.

Dvoučlenná policejní  hlídka z dopravního inspektorátu Havlíčkův Brod zastavila z důvodu spáchání přestupku v dopravě v dubnu loňského roku osobní vozidlo Volkswagen Touareg s královéhradeckou registrační značkou. Silniční kontrola proběhla na silnici I/34 v obci Věž. Vozidlo tehdy řídila devětatřicetiletá žena, která při průjezdu obcí Skála překročila nejvyšší povolenou rychlost o  14 kilometrů v hodině.  Policisté ženě sdělili, že se dopustila přestupku v dopravě a rozhodli o  uložení pokuty na místě v příkazním řízení ve výši 300 korun.

Při projednávání přestupku ale začal do celé záležitosti zasahovat ženin spolujezdec. Žena původně s přestupkem i uložením pokuty souhlasila, ale poté si vše rozmyslela a zřejmě ovlivněna svým spolujezdcem s přestupkem a výší pokuty přestala souhlasit.  Spolujezdec navíc začal slovně napadat policisty, že jsou pod vlivem alkoholu a toto nařčení také telefonicky oznámil na linku tísňového volání 158. Operační důstojník integrovaného operačního střediska proto na místo vyslal dosahového důstojníka územního odboru Havlíčkův Brod. I před ním muž svá nařčení, že policisté jsou pod vlivem alkoholu, zopakoval. Dosahový důstojník provedl u obou službu konajících policistů dechovou zkoušku, jejíž výsledek  byl negativní.

Případem se začali zabývat havlíčkobrodští policisté a zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu pomluvy, protože čtyřiačtyřicetiletý muž svými výroky úmyslně způsobil újmu na právech obou policistů s cílem je znevážit zejména v jejich zaměstnání. Policisté zahájili jeho trestní stíhání  a obvinili ho z trestného činu pomluvy. Případem se zabýval okresní soud v Havlíčkově Brodě a samosoudce soudu vydal trestní příkaz, ve kterém muže uznal vinného z trestného činu pomluvy a uložil mu peněžitý  trest ve výši 10 000 korun. Trestní příkaz je již pravomocný. Rozhodnutí samosoudce je tak jasným signálem všem, kteří by se podobným způsobem snažili znevažovat práci službu konajících policistů. Oba dopravní policisté tehdy vykonávali pouze  svoji práci a v rámci výkonu služby dohlíželi na dodržování nejvyšší povolené rychlosti při průjezdu obcí.

mjr. JUDr. Dana Čírtkoá, tisková mluvčí

11. leden 2020

vytisknout  e-mailem