Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Muž bez domova se měl nechávat kvůli jídlu a ubytování hospitalizovat v nemocnicích

Bruntál - a jiné události 

Muž bez domova se měl nechávat hospitalizovat v nemocnicích a to schválně kvůli stravě a ubytování. Škoda přesáhla 1 milion korun.

Policejní komisařka oddělení hospodářské kriminality zahájila v těchto dnech trestní stíhání 48letého muže z Karlových Varů ze zločinu podvodu. Je mu kladeno za vinu, že od prosince 2012 do prosince 2016 v Krnově a na různých místech České republiky, s cílem se obohatit, zajistit si zdarma přenocování, stavu a další služby, se měl nejméně ve 184 případech pod smyšlenými legendami (např. pád z koně, stromu, žebříku, střechy) nechávat záměrně ošetřit či hospitalizovat v různých zdravotních zařízeních. Věděl, že s příznaky otřesu mozku bývá pacient ponechán k observaci minimálně dva dny. Zde měl bezdůvodně podstupovat i různá lékařská vyšetření (CT, RTG, SONO, EKG, různé infúze). Zdravotní pojišťovně vznikla škoda přesahující jeden milion korun. Muž byl minulý týden zadržen v nemocnici v Prachaticích a eskortován do Bruntálu. Policistům se obviněný doznal a jako důvod svého jednání uvedl, že potřeboval stravu a ubytování. Nyní je jeho trestní stíhání vedeno vazebně a hrozí mu trest odnětí svobody do výše osmi let.

Řídil i přes zákaz

Muže, který opakovaně usedl za volant i přes to, že má vysloven zákaz řízení a v jednom případě také nereagoval na výzvy policistů k zastavení a ujížděl, zadrželi policisté a to opět při řízení auta. Muže umístili do policejní cely a policejní komisař zahájil jeho trestní stíhání pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Je mu kladeno za vinu, že od 18. 2. do 13. 3. 2018 ve třech případech v Olomoucí, Dolní Moravicí a Jamarticích měl řídit osobní vozidla. Svého protiprávního jednání se dopouštěl i přes skutečnost, že má opakovaně od správních orgánů, tak od soudu uložen trest zákazu činnosti a od soudu ještě i podmíněný trest odnětí svobody. Při silničních kontrolách odmítal dechové zkoušky a lékařská vyšetření pro údajné zdravotní problémy. Policisté mu při posledním jeho protiprávním jednání zajistili také jeho osobní vozidlo. Dále je ještě stíhán za přečin porušování domovní svobody ve stádiu pokusu, jelikož měl dne 2. 2. 2018 v Rýmařově se pokusit vniknout do rodinného domu rodinných příslušníků. Byl však vyrušen majitelkou a z místa utekl. Jeho trestní stíhání je vedeno vazebně a hrozí mu trest odnětí svobody do výše dvou let. Obviněný se ke své trestné činnosti částečně doznal.

komisař por. Bc. Pavla Jiroušková

21. 3. 2018

vytisknout  e-mailem