Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Munici zneškodnil pyrotechnik v obou případech přímo na místě

VYŠKOVSKO: Policista v době volna narazil na munici hned dvakrát. 

Nálezy munice nejsou na našem území nikterak neobvyklé. Nejčastěji se setkáváme s pozůstatky II. světové války. Na dva takové narazil při procházce lesem policista v době osobního volna.  Koncem týdne našel v lesním porostu poblíž obce Pístovice obranný granát. A hned v pondělí ohlásil nedaleko další munici. Tentokrát šlo o granát útočný.

Na místo přivolal vždy policejní hlídku kolegů z vyškovského obvodního oddělení, kteří střežili nález do příjezdu policejního specialisty- pyrotechnika. V obou případech šlo o munici funkční.

Ve valné většině případů pyrotechnik munici převeze k odborné likvidaci. Někdy se ale specialista rozhodne vzhledem k okolnostem a povaze nálezu, že munici zneškodní přímo na místě, popřípadě vybere vhodné místo poblíž. A právě tyto munice zneškodnil pyrotechnik na místě. Na tuto skutečnost upozorňujeme i starosty obcí, v jejichž katastru dochází k odpalu.

Bohužel se někdy stává, že lidé přinesou starou munici domů a poté teprve volají, někdy až za několik dnů. Nebo ji přinesou přímo na policii. To určitě nedělejte.

Co bychom měli dělat, když nalezneme munici nebo předmět, který ji připomíná: S předmětem nemanipulovat, nikam jej nepřemisťovat, zavolat policii a řídit se jejími pokyny. I k tomu slouží tísňová linka 158. Nebojte se ji proto v takovýchto případech použít. Zda se jedná o munici a zde je aktivní rozhodne teprve náš specialista. Nebojte se ohlásit i předmět, který munici připomíná, a nejste si jisti.

por. Mgr. Alice Musilová, 1. 3. 2024




 

Odkazy do noveho okna

obranný granát

obranný granát 

Detailní náhled

útočný granát

útočný granát 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem