Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

MŘP Ova - Žádost o informace

Žadatel žádám jména policistů. 

Žádost o informace, cituji: "Vážené dámy a pánové dnes, ............, přibližně v 7:30 hodin, byl ověřován můj OP na základě požadavku zaměstnance Dopravního podniku Ostrava. Zaměstnanec Dopravního podniku měl za to, že můj OP je neplatný a tuto svou domněnku zdůvodňoval tím, že jsem mu nechtěl podepsat uznání dluhu z důvodu neprokázání platného cestovního dokladu. Na základě tohoto mi zadržel OP a požádal telefonicky hlídku PČR, aby můj OP zkontrolovala a sdělila mu, zda je platný či ne. Policista PCŘ mu sdělil, že když má můj OP, není třeba ověřovat platnost či neplatnost osobního dokladu. Přesto zaměstnanec trval na tom, že chce překontrolovat můj OP.
 Jelikož shledávám celý postup jako šikanozní a neoprávněný, žádám Vás o sdělení informace, který policista dnešního dne ověřoval platnost mého osobního dokladu-občanského průkazu. Informaci žádám na základě zákona č. 106/1999 Sb. Zákon o svobodném přístupu k informacím.
Dále budu činit další kroky ve věci neoprávněného užití mého osobního dokladu azásah do osobní svobody. Není možno, aby neoprávněný požadavek jakéhokoli občana, v mém případě zaměstnance Dopravního podniku Ostrava, zasahoval do mých osobnostních práv a šikanozně tak byly užity jejich domněnky správnosti výkladu práva.“

Odpověď:
Povinný subjekt žádost posoudil a ve smyslu § 14 odst. 5 písm. b) zákona č. 106/1999  o svobodném přístupu k informacím, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „InfZ“) jsme Vás vyzvali k upřesnění žádosti, neboť byla velice obecně formulovaná a nevyplývalo z textu, na jakém místě jste byl kontrolován.
Dne..................obdrželo Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje prostřednictvím datové schránky doplnění žádosti, ve které uvádíte, že jste byl kontrolován ve středu ....................., a Váš OP byl ověřován policistou asi v 7:28 hodin, v Ostravě Hrabůvce na zastávce Hrabůvka kostel.
Povinný subjekt opětovně Vaši žádost posoudil a poskytuje tyto informace.
Totožnost Vaší osoby ověřovali policisté pprap. ................ a nstržm. ...................., kteří jsou služebně zařazeni na Obvodním oddělení policie Ostrava Hrabůvka. 
 
por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař
 

vytisknout  e-mailem