Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

MŘP Ova - Žádost o informace

Žádost o informace ohledně konkrétního spisového materiálu. 

Žádost o informace, cituji:
„Vážení,
ve smyslu zák. č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Vás tímto žádám o zpřístupnění následujících  informací týkajících se spisu č.j.: KRPT-............................:
1) Z jakého důvodu bylo změněno číslo jednací vyšetřujícího spisu (původně č.j. KRPT-......................) na stávající číslo jednací KRPT-.........
2) Z jakého důvodu byla věc odňata původnímu komisaři por.Bc.................. a přidělena komisaři por. ..................DiS?
3) Jakým způsobem mohlo dojít k tomu, že pan ..............,nar..............bytem ...........  je informován o skutečnostech, které vyplývají z obsahu spisu pod č.j.KRPT-.........?
K tomuto bodu konkrétní skutková tvrzení žadatelky:
Pan .................. figuroval jako poškozený v trestní věci vedené u Okresního soudu v Ostravě pod sp. zn..............Na základě rozsudku OS v Ostravě ze dne 18.7.2013 jsem byla uznána vinnou a pravomocně odsouzena. Jmenovaný pan .............. byl účasten dehonestující mediální kampaně vůči žadatelce, v měsíci září a říjnu 2015 na TV PRIMA. Žádný kontakt s ním žadatelka nemá.
V minulých dnech měsíce května dostala žadatelka informaci o tom, že pan ................ je seznámen se skutkovým stavem vyšetřování ohledně podání paní................., které je  vedeno vůči žadatelce ve věci pod č.j. KRPT-.................. vedené u PČR, Městské ředitelství policie Ostrava, Územní odbor SKPV,7.oddělení obecné kriminality Přívoz (věc vyřizuje por. ............... DiS).
Tuto skutečnost se žadatelka dozvěděla z právnického prostředí, které patří k blízkému okolí pana ..........
 Konkrétně se pan .............. měl vyjádřit, že žadatelka, JUDr. ................ měla převést finanční prostředky paní .............na účet její dcery ...........
Otázka žadatelky zní:
4)Jak se pan ........... dostal k těmto informacím?
5)Požádal Policejní orgán o zpřístupnění informací z předmětného spisu? A pokud ano, jak je možné, že mu byly sděleny informace z výpovědi oznamovatelky ................. či svědkyně ................?
Žadatelka má důvodné podezření z úniku informací z vyšetřujícího spisu a důvodné podezření na podjatost policejního orgánu, které vyplývá i ze způsobu, jakým policejní komisař vede vyšetřování.(řádnou stížnost proti usnesení dle ust. § 160 trest. řádu žadatelka již podala, prostřednictvím svého obhájce).
Žádám, aby byla věc vyšetřena, a aby mi poskytnuté informace byly zaslány do mé datové schránky ID: .......“

Odpověď:
K bodu 1) Spisové materiály č.j. KRPT-................... a stávající KRPT-....................se sloučily ve smyslu ustanovení § 20 odst.1 trestního řádu a ustanovení § 23 odst. 3 trestního řádu o čemž jsme informovali Okresní státní zastupitelství Ostrava. Tento postup byl vhodný z hlediska rychlosti a hospodárnosti trestního řízení.
K bobu 2) Jako hlavní zpracovatel byl určen por. ................Dis, neboť původní hlavní zpracovatel por. Bc. .............. je od 8. dubna 2016 dlouhodobě služebně nepřítomen.
K bobu 3, 4, 5) Pan .......... nepožádal o zpřístupnění informací v rámci probíhajícího trestního řízení, přičemž není a nebyl subjektem trestního řízení v prověřovaných a již stíhaných trestních věcech.  Povinnému subjektu není známo, jakým způsobem se měl pan ....... o těchto informacích dozvědět. Žádost žadatelky byla posouzena dle obsahu, ze kterého mimo jiné vyplývá, že má důvodné podezření z úniku informací z vyšetřujícího spisu a důvodné podezření na podjatost policejního orgánu, která vyplývá i ze způsobu, jakým policejní komisař vede vyšetřování. Část podání – žádosti byla v souvislosti s možným „únikem“ informací (v souvislosti s bodem 3, 4 žádosti) zaslána Odboru vnitřní kontroly Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje k dalšímu opatření.     

por. Mgr. Kateřina Špoková
komisař
 

vytisknout  e-mailem