Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

Motorkářské desatero

Praha venkov – VÝCHOD – Buďme v silničním provozu opatrní vůči sobě i druhým, obzvláště k těm nejzranitelnějším. 

Teplé letní dny jsou v plném proudu, což je ideální počasí pro milovníky motocyklů. Své plechové miláčky z garáží vyvezou i ti motoristé, kteří v zimním období jezdí minimálně nebo vůbec. Na všech komunikacích dochází ke zvýšení provozu, mnozí motoristé i cyklisté jsou méně pozorní a obezřetní a někteří i méně rozumní při řízení svého vozidla. A to je právě doba, kdy každoročně dochází ke zvýšenému počtu dopravních nehod jak motoristů, tak i cyklistů.

Účastníci silničního provozu musí mít neustále na paměti, že se mohou dostat do situace, kdy se stanou účastníky dopravní nehody. Proto je nutné dodržovat všechna pravidla silničního provozu a dělat vše proto, aby se do takovéto situace nedostali. Přesto jsou situace, že i při dodržení všech pravidel se můžete stát účastníkem dopravní nehody. Když už k dopravní nehodě dojde, je třeba si uvědomit, co musí udělat řidič, který měl účast na dopravní nehodě i ostatní účastníci dopravní nehody. Dopravním nehodám je lepší vždy předcházet, ale ne vždy jim můžeme zabránit nebo je sami odvrátit.

Motorkářské desatero:

  • Motocyklista patří mezi nejzranitelnější účastníky silničního provozu.
  • Motocyklista má vždy připevněnou ochrannou přilbu.
  • Motocyklista má vždy vhodné oblečení a doplňky s reflexními prvky.
  • Motocyklista nesmí jezdit riskantně, nesmí jezdit nepřiměřenou rychlostí. Rychlost musí přizpůsobit stavu vozovky, hustotě provozu a počasí.
  • Motocykl má brzdnou dráhu delší než automobil (při rychlosti 100 km/h je brzdná dráha 83 metrů, při rychlosti 200 km/h je brzdná dráha 280 m.
  • Mezi pasti na motocyklisty patří spadané listí, olejové skvrny, tramvajové koleje, výtluky, dilatační spáry na mostech, změny povrchu vozovky, dlažební kostky, vyjeté koleje, vodorovné dopravní značení.
  • Motocyklista musí počítat se slepými úhly zpětných zrcátek vozidel – když nevidí zpětné zrcátko automobilu, jeho řidič motorkáře nevidí.
  • Motocyklista musí mít při předjíždění dostatečný boční odstup od automobilu.
  • Motocyklista nepředjíždí zprava – to řidiči nečekají.
  • Ani motocyklista nepředjíždí v nepřehledných místech.

por. Mgr. Eva Hašlová
30.7. 2020

vytisknout  e-mailem