Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Motorkáři mezi studenty

Projekt BENAMO znovu na Jičínsku 

Jičínští policisté se i v letošním roce zapojili do spolupráce se členy motorkářské neziskové organizace DOLY BIKERS o.s. z Pardubic, která již v minulosti přišla se zajímavým projektem s názvem BENAMO, zaměřeným na žáky a studenty středních škol. Snaží se tak docílit snížení nehodovosti začínajících řidičů motocyklů a ovlivnit chování i ostatních řidičů na našich silnicích.
Připomeňme si, že v říjnu loňského roku zkušený motorkář Jaroslav Mach s policisty navštívil na Jičínsku Vyšší odbornou školu rozvoje venkova a Střední zemědělskou školu v Hořicích a Vyšší odbornou školu a Střední průmyslovou školu v Jičíně.
Ve středu 11. května se pracovník Preventivně informační skupiny Jičín, dopravní policista a motorkáři opět sešli, aby oslovili další středoškoláky. Tentokrát s preventivním projektem na podporu bezpečné jízdy na motocyklu navštívili Gymnázium v Nové Pace a dále Gymnázium Jičín. Poutavé vyprávění motorkářů Jaroslava Macha a Michala Kropáčka mladé posluchače opravdu zaujalo. Věnovali se zejména bezpečnému chování řidičů jednostopých vozidel na silnicích a způsobu jízdy. Přítomní policisté zase studentům přiblížili svoji úlohu při dohledu nad silničním provozem. Předestřené statistické údaje bohužel dokládaly, že tragických nehod motorkářů neubývá. V roce 2009 policisté evidovali na Jičínsku 35 nehod, při kterých vyhasl jeden lidský život. V roce 2010 došlo k 37 dopravním nehodám s účastí motocyklisty, při kterých zahynuli dva řidiči a jeden spolujezdec jednostopého motorového vozidla. Hlavní příčiny zůstávají stále stejné. Patří k nim hlavně nepřiměřená rychlost, nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti a nesprávné předjíždění.
V průběhu besedy posluchači vyplňovali krátké dotazníky. Při jejich odevzdání obdrželi drobnou upomínku na tento projekt. K dispozici byly i další preventivní materiály, které obsahovaly důležité rady a informace pro mladé začínající motorkáře. V závěru došlo i na dotazy, které zodpověděli představitelé projektu.
Dopravní policista, po ukončení druhé besedy, představil zájemcům zařízení na měření rychlosti, které používají při dohledu nad silničním provozem. Bezprostřední reakce studentů potvrdily, že je pro ně tento projekt zajímavý a poskytuje jim další pohled na chování řidičů na našich komunikacích.
Fotogalerie:

Více o projektu: http://www.benamo.cz/
por. Bc. Petr Janda
11. 05. 2011

vytisknout  e-mailem